U BiH obilježen Dan državnosti Slovenije: Simbolična svečanost zbog pandemije

Radiosarajevo.ba
U BiH obilježen Dan državnosti Slovenije: Simbolična svečanost zbog pandemije
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / S obilježavanja Dana državnosti Slovenije

Ambasada Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini upriličila je u Sarajevu svečanost obilježavanja Dana državnosti Republike Slovenije.

Zbor Udruženja Slovenaca "Ivan Cankar" iz Sarajeva Camarata Slovenica, pod dirigentskom palicom Aleka Isakovića, izveo je himnu BiH, Slovenije i Evropske unije.

Zorica Bukinac, ambasadorica Slovenije u BiH, kazala je da je zadovoljna zbog prilike što je, radi epidemiološke situacije barem simbolično, Dan državnosti Slovenije obilježen "u hramu demokratije BiH, Parlamentu Bosne i Hercegovine".

Kako je rečeno, u znak prijateljstva Bosne i Hercegovine i Republike Slovenije zbor je izveo cijelu pjesmu "Zdravljica" Franca Prešerna.

Sedma strofa te pjesme izabrana je 1991. godine za slovensku himnu, a u martu ove godine Prešernova "Zdravljica" dobila je oznaku Evropske baštine. Taj simbol dodjeljuje se za simboličku historijsku vrijednost u procesu evropskog ujedinjenja.

Nebojša Radmanović, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, čestitao je Dan državnosti Slovenije, te zahvalio za priliku da prisustvuje kratkom koncertu upriličenom tim povodom.

Svečanost je održana u holu zgrade Parlamentarne skupštine BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije