U BiH novih 39 pozitivnih slučajeva

Radiosarajevo.ba
U BiH novih 39 pozitivnih slučajeva
Foto: Anadolija / Banja Luka

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u RS, u posljednja 24 sata, u Institutu za javno zdravstvo RS i Univerzitetskom kliničkom centru RS izvršeno je testiranje 765 laboratorijskih uzoraka iz 38 opština u manjem bh. entitetu, što COVID-19 potvrđen je kod još 39 osoba.

Prema mjestu prebivališta, 23 osobe su iz Banja Luke, po tri iz Laktaša i Prijedora, po dvije iz Bosanske Gradiške i Kotor Varoši i po jedna osoba je iz Doboja, Prnjavora, Kozarske Dubice, Oštre Luke, Pala i Kalinovika. Kod većine osoba kod kojih je potvrđen novi virus riječ je o bliskom ili porodičnom kontaktu sa ranije potvrđenim slučajevima, dok dio osoba nije moglo da navede epidemiološku vezu sa pozitivnim slučajem. 

Riječ je o 16 osoba ženskog i 23 muškog pola. Tri žene starije dobi, deset žena srednje životne dobi i tri mlađe životne dobi. Osam muškaraca je starije životne dobi, 12 srednje životne dobi, a tri osobe su mlađe životne dobi.

Među potvrđenim slučajevima je i osam medicinskih sestara i tehničara (šest iz Univerzitetskog kliničkog centra RS i dvije iz Bolnice u Bosanskoj Gradišci). U okviru aktivnog nadzora u protekla 24 sata testirano je i još 130 zdravstvenih radnika iz Banja Luke, Bosanske Gradiške, Istočne Ilidže, Doboja, Trebinja, Laktaša, Bosanskog Broda, Stanara, Prnjavora, Prijedora, Dervente, Teslića, Ugljevika, Sokoca i Rogatice i ovi nalazi su negativni.  

Testirano je i ukupno 65 osoba koje rade i borave u domovima za starija lica, a pozitivnost je potvrđena kod jedne radnice u domu za starija lica u Kalinoviku. Svih deset testiranih radnika JU Dom za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja „Rada Vranješević“ Banja Luka su negativni na test virusa korona.  

Testirano je i 14 zdravstvenih inspektora koji rade na graničnim prijelazima, čiji su nalazi negativni. Testirano je ukupno 70 osoba iz lokalnih karantina ili objekata za izolaciju i ti nalazi su takođe negativni. 

Do sada je u RS registrovano ukupno 656 osoba, 23 osobe su preminule od posljedica oboljenja COVID-19, a oporavljene su 342 osobe.

U RS do sada je na COVID-19 izvršeno ukupno 10.403 testiranja. 

U Univerzitetskom kliničkom centru RS ukupno se liječe 93 osobe sa potvrđenim prisustvom ili sumnjom na prisustvo koronavirusa. Na Odjeljenju COVID 19 hospitalizovano je 39 pacijenata teže kliničke slike, dok je u izolaciji šest pacijenata. 

Kod šest pacijenata zdravstveno stanje zahtijeva respiratornu podršku, a tri osobe su na neinvanzivom modu mehaničke ventilacije. Na Odjelu hirurgije (stara lokacija UKC) je šest pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom i na Odjelu pulmologije (stara lokacija UKC) su 33 pacijenta sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom. 

U Bolnici „Sveti Apostol Luka“ u Doboju zbrinuto je pet pacijenata sa COVID 19 oboljenjem, u Opštoj bolnici Trebinje osam osoba, u Bolnici „Srbija“ u Istočnom Sarajevu pet, u Bolnici „Doktor Mladen Stojanović“ u Prijedoru pet pacijenta i u Univerzitetskoj bolnici u Foči jedan pacijent.  

Kada su u pitanju objekti za izolaciju u kojima se nalaze osobe kod kojih je potvrđen test na novi virus korona, a nemaju simptome COVID-a 19, u Studentskom centru „Nikola Tesla“ u Banjaluci nalazi se 65 osoba, u Studentskom domu u Trebinju 31, u Domu učenika Bijeljini jedna osoba, u Studentskom domu u Istočnom Sarajevu jedna osoba i u Studentskom centru Zvornik dvije osobe. 

U RS pod zdravstvenim nadzorom trenutno su 3.518 osobe, a nadzor je završen kod 21.498 osoba. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije