U BiH dvije intervencije vatrogasaca na izvlačenju zmija iz porodičnih kuća

0
Radiosarajevo.ba
U BiH dvije intervencije vatrogasaca na izvlačenju zmija iz porodičnih kuća
Foto: PrtScr / Ilustracija

Sezona požara u Hercegovini na svu sreću još nije počela, alimostarski vatrogasci imaju pune ruke posla sa drugim problemom - zmijama.

Građani Mostara već znaju kako je broj vatrogasaca onaj koji treba pozvati kad im se neželjeni gmaz uvuče u kuću ili automobil, piše Hercegovinainfo.

Zmije u kućama na Željuši i u Brankovcu

Tako su u subotu, 15. juna, pripadnici Vatrogasne jedinice Mostar najprije imali intervenciju na Željuši, gdje su iz porodične kuće od 17:25 do 18:30 sati radili na izvlačenju zmije.

Prošetajte sa nama kroz Vilsonovo: Dan pun sparine i lijepih prizora

Prošetajte sa nama kroz Vilsonovo: Dan pun sparine i lijepih prizora

Nedugo nakon toga, novi poziv. Ovoga puta iz Brkića ulice u naselju Brankovac. Opet zmija u porodičnoj kući. Izvlačenje ovoga primjerka trajalo je od 20:15 do 20:55 sati. Opet uspješno.

Nedavno nabavili alat za hvatanje zmija

Inače, mostarski vatrogasci nedavno su u svoju opremu uvrstili i alat za hvatanje zmija, rekao je Petar Jurić, zapovjednik Profesionalne vatrogasne jedinice Mostar.

Ako ste se pitali šta urade sa zmijama nakon što ih uhvate, Jurić je odgovorio i na to je pitanje.

“Ima tu zmija i poskoka i kravosasa i onih koje i ne znamo. Mi vatrogasci naravno ne možemo ništa drugo uraditi nego ih u improviziranim spremištima (velikim bocama od vode i slično) spremimo, uklonimo i odnesemo u prirodu i divljinu, tamo gdje ne ugrožavaju nikoga i to je taj put koji radimo.

Nismo do sada obučavani za takav posao, niti imamo neka pravila službe glede tog posla, već se ljudi sami u hodu organiziraju, sami nabavljamo potrebne sprave i opremu za koju mislimo da bi nam mogla pomoći, a sve u cilju davanja svega od sebe da bi pomogli ljudima i da bi učinili ljude u ovom gradu sigurnijima”, poručio je Jurić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije