Strah u okolini Mostara: Muškarac ulovio četiri otrovne zmije kod kuće

1
Radiosarajevo.ba
Strah u okolini Mostara: Muškarac ulovio četiri otrovne zmije kod kuće
Foto: Kolaž / Pored Mostara ulovio jednu, zatim još tri zmije otrovnice

Već duže vrijeme, s dolaskom toplijeg vremena, primjetan je porast broja zmija u urbanim i ruralnim područjima. U posljednje vrijeme svjedočimo mnogim izvlačenjima zmija iz automobila u gradskim dijelovima, stoga ne iznenađuje da se zmije sve češće viđaju i ispred kuća na selu.

Čitatelj u blizini Mostara podijelio je snimke i iskustvo iz sela Raška Gora, gdje je u blizini svoje obiteljske kuće ulovio tri plavostrika i jednog crnostrika, piše Hercegovina.info. Obje vrste zmija pripadaju obitelji ljutica, koje su kod nas poznatije kao riđovke, šarke ili šarulje.

"Na području Raške Gore otišao sam na selo obaviti poljoprivredne poslove. Prilikom obilaska naišao sam na prvu zmiju i ulovio je, a zatim sam naišao na još tri zmije," kazao je za hercegovina.info čitatelj koji je poslao i video hvatanja zmija.

Potop u Dalmaciji: 'To nikad u životu nisam vidio, asfalt diže, sve trga, sve je padalo'

Potop u Dalmaciji: 'To nikad u životu nisam vidio, asfalt diže, sve trga, sve je padalo'

Prema njegovim riječima, zmije će vjerojatno pustiti ili će ih iskoristiti za dobivanje protuotrova budući da je riječ o otrovnicama.

Riđovka, najrasprostranjenija zmija Europe, prostire se preko cijelog kontinenta, kroz Rusiju sve do obale Tihog oceana, te se može naći čak i u Švedskoj i Arktičkom pojasu. Njeno stanište izbjegava južnu Španjolsku, južnu Italiju, jug Balkanskog poluotoka i neke veće sredozemne otoke.

Kao i ostale ljutice, riđovka čeka da joj plijen dođe na dohvat, te ga tada napada smrtonosnom učinkovitošću. Iako rijetko predstavlja prijetnju čovjeku, za male je životinje smrtonosna. Otrov riđovke je hemotoksičan, djeluje na krvni sistem i uzrokuje raspadanje tkiva.

Iako se smatra jednim od najtoksičnijih otrova u zmijskom svijetu, količina otrova koju riđovka može uštrcati nije dovoljno velika da bi predstavljala ozbiljnu prijetnju za zdrave odrasle osobe.

Riđovke većinom žive u kolonijama i zimi zajedno hiberniraju na jednom mjestu. U proljeće, mužjaci prvi izlaze kako bi se sunčali, dok ženke izlaze dvije do tri sedmice kasnije, nakon čega započinje ritual parenja.

Povećana prisutnost zmija u urbanim i ruralnim područjima zahtijeva dodatnu opreznost, osobito u ljetnim mjesecima kada su ove zmije najaktivnije. Ako naiđete na zmiju, preporučuje se da izbjegavate bilo kakav kontakt i odmah kontaktirate stručne službe za uklanjanje zmija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije