U bh. gradu pored saobraćajnice pronađeno groblje iz srednjeg vijeka

2
Fena
U bh. gradu pored saobraćajnice pronađeno groblje iz srednjeg vijeka
Foto: Fena / Groblje iz srednjeg vijeka

Prilikom izvođenja pripremnih radova na proširenju lokalne prometnice u Tomislavgradu koja povezuje naselja Kongoru i Borčane pronađeno je staro kameno groblje koje datira između 13. i 15. stoljeća.

Kameni predmeti koji izgledaju kao grobovi pronađeni su pored lokalne saobraćajnice ispod historijske delmatske gradine na Libu nadomak najpoznatijeg mitskog lokaliteta u prošlosti ovog kraja, kazao je Feni kustos Franjevačkog muzeja "fra Jozo Križić" u Tomislavgradu i arheolog Stipan Dilber, dodavši da je spomenuti lokalitet nekoliko puta bio devastiran te da su se na njemu znali pronaći razni unikatni historijski predmeti.

Naglasio je kako grobovi nisu otvarani te će ih pregledati stručnjaci iz oblasti arheologije i antropologije.

Aljoša Čampara: 'Dodik nama ne može prijetiti'

Aljoša Čampara: 'Dodik nama ne može prijetiti'

"Historija grobova istražit će arheolozi i antropolozi iz BiH i Hrvatske koji su već informirani o navedenom nalazištu", rekao je Dilber, naglasivši pritom da bi se prema prvim preliminarnim istraživanjima moglo raditi o groblju iz kasnog srednjeg vijeka.

Kustos Franjevačkog muzeja dalje je naveo kako će Općina Tomislavgrad uvesti arheologe u predistražne radnje za proširenje ceste.

Time će se, po njemu, zaštititi i sačuvati kulturna i historijska baština ovog područja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije