U Banjoj Luci počela vakcinacija građana starijih od 65 godina

0
Radiosarajevo.ba
U Banjoj Luci počela vakcinacija građana starijih od 65 godina
Twitter / Vakcinacija u Banjoj Luci

U Banjoj Luci je danas počela vakcinacija protiv virusa korona za stanovništvo starije od 65 godina u amfiteatru Instituta za javno zdravstvo RS, za šta se prijavilo oko 9.000 građana.

Doktorica Vesna Lučić-Samardžija istakla je da se proces imunizacije ovih lica obavlja uporedo sa vakcinacijom zdravstvenih radnika, penzionisanih zdravstvenih radnika Doma zdravlja, te korisnika i zaposlenih u ustanovama za smještaj starijih lica i drugih ustanova za smještaj i dugotrajnu njegu.

“Plan je da danas bude vakcinisano 40 lica koja su se prethodne sedmice prijavila timovima porodične medicine. Očekujemo da će masovnija vakcinacija biti naredne sedmice”, rekla je novinarima Samardžija.

Ona je navela da će proces vakcinacije zavisiti i od pripreme dvorane u kojoj će biti obavljan.

“U Banjoj Luci za sada imamo 20 timova koji će sprovoditi proces vakcinacije. Pozivam građane da se i nakon vakcinacije pridržavaju propisanih mjera, jer je potrebno da prođe određeni period kako bi bila stvorena antitijela”, rekla je Samardžija.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite je 9. marta u skladu sa Planom vakcinacije protiv COVIDA 19 u Srpskoj objavilo javni poziv za prijavljivanje na vakcinaciju lica starijih od 65 godina, jer spadaju u jednu od prioritetnih grupa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Najnovije