U 5 kantona borci mlađi od 57 godina još nemaju pravo na naknadu

Radiosarajevo.ba
U 5 kantona borci mlađi od 57 godina još nemaju pravo na naknadu
Foto: Ministarstvo za pitanja boraca / Sa sastanka

Koordinacije boračkih saveza i organizacija ARBiH i HVO-a hitno će održati sastanke s rukovodstvima oba doma Parlamenta FBiH kako bi bilo ubrzano usvajanje dva zakona bitna za borce.

Zaključeno je ovo danas na redovnom sastanku predstavnika boračkih organizacija s ministrom za pitanja boraca FBiH Salkom Bukvarevićem.

Naglašeno je da boračke organizacije podržavaju izmjene i dopune Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju koje su upućene u proceduru, kao i donošenje Zakona o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja kojim će se urediti reprezentativnost u predstavljanju boraca.

Ovi akti su usvojeni u Predstavničkom domu PFBiH, ali se još nisu našli pred delegatima Doma naroda.

Na sastanku je istaknuto i da su invalidnine i druga mjesečna primanja isplaćivana na vrijeme i bez umanjenja u vrijeme krize koja je zadesila svijet, pa i BiH.

Razgovarano je i o isplati egzistencijalnih naknada, na koje nezaposleni borci imaju pravo po novom Zakonu o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica.

Federacija BiH isplaćuje nakandu za borce starije od 57 godina, ali kantoni terbaju donijeti svoje zakone i njima obuhvatiti i mlađe od 57 godina.

No, Bukvarević je na sastanku izvijestio da je ovo do sada učinjeno u pet kantona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije