Rebalansom budžeta dobili 12,4 miliona KM manje: Šta će biti s boračkom naknadom

M. Rener Smajović
Rebalansom budžeta dobili 12,4 miliona KM manje: Šta će biti s boračkom naknadom
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Demobilisani borci godinama na ulici tražili prava (Septembar, 2018.)

Rebalansom budžeta Federacije BiH za ovu godinu čak je za 12,4 miliona KM smanjen ukupan iznos namijenjen za isplatu egzistencijalne naknade demobilisanim borcima, koja im pripada po novom zakonu usvojenom prošle godine.

Za ovu naknadu prvobitno je bilo planirano 50 miliona KM s obzirom da je procijenjeno da taj iznos dovoljan za sve koji imaju pravo na nju. Sada je ta stavka snižena na 37,6 miliona KM.

Rebalans budžeta FBiH za 2020. godinu - undefined

Foto: Printscreen: Rebalans budžeta FBiH za 2020. godinu

Hamza Krkalić, jedan od predstavnika demobilisanih boraca koji su na ulici godinama tražili donošenje novog zakona, kazao je da su vidjeli rebalans i čekaju sastanak s resornim ministrom da razjasne situaciju s rebelansom budžeta.

„Čekamo sastanak radne grupe za praćenje provedbe Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, da vidimo šta je s tom stavkom. Ministar Salko Bukvarević je, ne znam na čiju inicijativu, odvojio 20 miliona KM za oporavak privrede, a to su sredstva koja su ostala od našeg zakona. Vidjeli smo rebalans. I po kantonima je neko šarenilo kada je riječ o boračkoj naknadi. Sada će za sve biti uzrok koronavirus“, rekao je Krkalić.

Istakao je da, ipak, ne vjeruje da će iznos egzistencijalne naknade biti umanjen ili da će neko ostati bez nje.

Hamza Krkalić - undefined

Foto: Radiosarajevo.ba: Hamza Krkalić

Ne smije se ministar upustiti u to“, dodao je Krkalić.

Odgovor smo potražili i kod ministra za boračka pitanja FBiH Salke Bukvarevića.

On uvjerava da će svaki borac, koji na to ima pravo, dobiti naknadu iz federalnog budžeta bez ikakvog umanjenja. A pravo na nju imaju demobilisani borci stariji od 57 godina, koji su najmanje godinu na birou i imaju barem godinu učešća u odbrambeno-oslobodilačkom ratu.

„Imali smo namjeru ove godine raditi izmjene i dopune Zakona, proširiti ovo pravo na sve demobilisane borce, obuhvatiti i one mlađe od 57 godina iz RS. Ali do toga neće doći u ovoj godini. I ta sredstva bi ostala neiskorištena“, pojasnio je Bukvarević.

Radna grupa Vlade FBiH - undefined

Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba: Radna grupa Vlade FBiH

Kazao je da je do sada ovo pravo ostvarilo oko 14.500 boraca, a u proceduri da im se odobri je još oko 3.000 zahtjeva.

„Za tih nekih oko 17.500 boraca će biti dovoljno ovo što smo planirali rebalansom budžeta. Plan je sa se ne umanjuje pojedinačni iznos naknade“, dodao je Bukvarević.

Podsjetimo, po Zakonu o pravima demobilisanih boraca, egzistencijalna naknada iznosi 5 KM po mjesecu učešća u oružanim snagama i u prosjeku je oko 200 KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije