U 2022., BiH uvezla vode u vrijednosti od 66,6 miliona KM: Evo iz kojih zemalja najviše

11
Fena
U 2022., BiH uvezla vode u vrijednosti od 66,6 miliona KM: Evo iz kojih zemalja najviše
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

U prva četiri mjeseca ove godine Bosna i Hercegovina je uvezla vode u iznosu od 66.651.352 maraka, i to najviše iz zemlja regije, potvrđeno je Feni iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

U tom je razdoblju uvezeno ukupno 62.427.551 kilogram vode, uključujući prirodne ili umjetne mineralne i gazirane vode, najviše iz Hrvatske, Srbije i Slovenije.

Istodobno, tokom istog razdoblja iz BiH je izvezeno ukupno 35.124.381 kilogram vode u vrijednosti od 13.593.598 maraka također najviše u zemlje regije, a prednjače Hrvatska i Srbija.

Dodik ponovo negirao genocid i Bošnjake nazvao muslimanima: "Mogu da žive na 25 posto teritorije"

Dodik ponovo negirao genocid i Bošnjake nazvao muslimanima: "Mogu da žive na 25 posto teritorije"

Iz spomenute komore komentirali su i često postavljano pitanje - zašto uvozimo tolike količine vode pored svojih prirodnih izvora i kada smo zemlja bogata tim prirodnim resursom, naglasivši kako "slobodno tržište, konstantna i jako skupa marketinška kampanja poznatih brendova, distribucija i efikasni kanali prodaje u mnogome olakšavaju bolji plasman uvoznih voda na domaćem tržištu".

Nadalje navode kako svijest potrošača nije dovoljno izražena kada je u pitanju značaj kupovine domaćih proizvoda.

"Jedino se ovaj jaz može smanjiti većom zaštitom domaće proizvodnje u smislu kvalitetnije kontrole prilikom uvoza roba iz susjednih zemalja, povećanom marketinškom kampanjom domaćih brendova i intenzivnijom kupovinom domaćih proizvoda", kazali su iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Najnovije