Tuzla: Onkološki pacijenti bez radioterapije, na listi čekanja 106 osoba

1
Radiosarajevo.ba
Tuzla: Onkološki pacijenti bez radioterapije, na listi čekanja 106 osoba
Foto: UKC Tuzla / UKC Tuzla

Duže od osam mjeseci onkološki pacijenti s područja Tuzlanskog kantona ne mogu dobiti radioterapijski tretman u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, jer aparati za zračenje, linearni akceleratori, nisu u funkciji.

Ovo predstavlja ogroman problem za onkološke pacijente koji su na listama čekanja i moraju putovati u druge kliničke centre u Federaciji.

Novi aparati za radioterapiju onkoloških pacijenata u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla nisu nabavljeni jer je dva puta u minulih osam mjeseci obaran tender zbog žalbi, izjavili su čelnici UKC-a Tuzla.

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Vlada Tuzlanskog kantona je još početkom marta osigurala 8,54 miliona KM za nabavku potrebnih aparata, a treći tender UKC Tuzla je raspisao prije deset dana.

Dr. Denijal Tulumović dirеktоr UKC-а Тuzlа

"A zato što se radi o međunarodnom tenderu, o velikoj nabavci, gdje su i velika sredstva, predviđeno je javno otvaranje 11. decembra 2023. godine.

Priča o Aidi Babić, mladoj majci koja se bori s karcinomom: "Živim život kao da nemam rak"

Priča o Aidi Babić, mladoj majci koja se bori s karcinomom: "Živim život kao da nemam rak"

Moram da kažem da je zadnja odluka Ureda za žalbe došla pet minuta prije no što ćemo pristupiti otvaranju tenderske dokumentacije."

Dr. Igor Hudić dirеktоr zа mеdicinskа pitаnjа UKC-а Тuzlа

"Trenutno se nalazi na listi čekanja za radioterapiju, faktički sa jučerašnjim danom, 106 pacijenata. Ono što je bitno reći da od tog broja samo 37 pacijenata čeka na radioterapijski tretman između dva i tri mjeseca. Optimalno započinjanje radio terapijskogtretmana je do dva mjeseca.“

U Udruženju žena Tuzla, u kojem se okupljaju onkološki pacijenti i tamo dobijaju savjetodavnu i psihološku pomoć, ne mogu vjerovati da se sve poduzelo da se nabavi potrebna oprema za radioterapiju.

Мujesira Haman, Udružеnjе žеnа Тuzlа

"Ne mogu me ubijediti da poduzimaju, da su poduzimali šta - do sad bi riješili. Još uvijek je neriješeno stanje.

I sad toliko pacijenata onkoloških ima, dosta im je njihove muke, da putuju sad odavde do Sarajeva."

Munevera Jahić, Tuzla

"Naša članica koja je završila hemoterapiju, bila je na konziliju i sad treba da radi radiozračenje. Jednostavno, ne zna žena šta će, gdje će, očajna je, dovoljno je što je povrijeđena, što je operisana, što je pod hemoterapijom, sad ne zna gdje će da ide dalje na liječenje."

Čelnici UKC-a Tuzla naglašavaju da će na osnovu ugovora sa drugim kliničkim centrima u Federaciji Bosne i Hercegovine svim onkološkim pacijentima biti pružen radio terapijski tretman te kako se nadaju da treći tender za nabavu opreme neće biti oboren, prenosi BHRT.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije