Onkolozi izdali ozbijno upozorenje: "Liječenje raka postalo je komercijalizirano"

1
Radiosarajevo.ba
Onkolozi izdali ozbijno upozorenje: "Liječenje raka postalo je komercijalizirano"
Foto: Pexels / Ilustracija

Dok je više od 24 milijarde dolara potrošeno u cijelom svijetu na istraživanje raka između 2016. i 2020. godine, većina novca nije otišla za istraživanje primarnog liječenja u područjima kao što su hirurgija i radioterapija, koja su dobila manje od 5 odsto. 

Liječenje raka je komercijalizirano i više nije primarno usmjereno na pružanje pomoći pacijentima da žive duže, tvrdi više od 30 doktora i akademika iz cijelog svijeta.

Pišući u medicinskom časopisu The Lancet, doktori su se žalili na "prebacivanje u posljednjih nekoliko decenija s pretežno javno finansiranih kliničkih ispitivanja sa svrhom da odgovore na pitanja važna za pacijente, na ispitivanja koja finansira industrija kojima je cilj postići regulatorno odobrenje ili komercijalnu prednost".

Prof. dr. Jasmin Ahić: Rusija vodi "specijalni rat", Zapadni Balkan im je posebna meta

Prof. dr. Jasmin Ahić: Rusija vodi "specijalni rat", Zapadni Balkan im je posebna meta

Prema Christopheru Boothu s kanadskog Univerziteta Queen’s u Kingstonu, postoji "rastuća zabrinutost" među stručnjacima da "neka nova liječenja ne pomažu pacijentima da žive duže ili da se osjećaju bolje".

Najavljujući uspostavu svoje inicijative Common Sense Oncology (Onkologija zdravog razuma), skupina koja uključuje bolničke onkologe i naučnike, tvrdi da je "industrijska kontrola istraživačkog programa stvorila sistem koji je pretežno fokusiran na nove lijekove protiv raka uprkos istraživanjima novih pristupa hirurgiji, radioterapiji, palijativnoj skrbi i prevenciji".

Nadalje su naveli da se "veliki dio prihoda industrije koristi za marketinške kampanje s ciljem uticaja na pacijente, kreatore politike i onkologe bez obzira na kliničku potrebu".

Nadarević-Vodenčarević: Onkološkim pacijentima omogućiti pristup liječenju!

Nadarević-Vodenčarević: Onkološkim pacijentima omogućiti pristup liječenju!

Zalažući se za promjenu pristupa, doktori su pozvali na "rekalibrirani pristup koji je više usmjeren na pacijenta i daje prioritet odgovarajućoj skrbi", kao i na "liječenja koja poboljšavaju preživljavanje i kvalitetu života" i koja su "dostupna svim pacijentima". 

Izjava je uslijedila nakon nedavne objave istraživanja Kraljičinog univerziteta u Belfastu i Univerziteta u Southamptonu koje sugerira da je oko 75 posto financiranja istraživanja raka otišlo na pretklinička ili medicinska istraživanja koja ne uključuju pacijente.

Dok je više od 24 milijarde dolara potrošeno u cijelom svijetu na istraživanje raka između 2016. i 2020. godine, većina novca nije otišla za istraživanje primarnog liječenja u područjima kao što su hirurgija i radioterapija, koja su dobila manje od 5 odsto, piše Poslovni.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije