Nadarević-Vodenčarević: Onkološkim pacijentima omogućiti pristup liječenju!

0
Radiosarajevo.ba
Nadarević-Vodenčarević: Onkološkim pacijentima omogućiti pristup liječenju!
Foto: FB / Amra Nadarević Vodenčarević

Iz Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla dostavljen je odgovor na Zaključak Skupštine TK kojim se zahtijeva od Vlade TK, Ministarstva zdravstva TK, Zavoda zdravstvenog osiguranja TK i UKC-a Tuzla da nađu način za hitnu nabavku novog medicinskog aparata "linearni akcelerator" za potrebe UKC-a Tuzla - Klinika za onkologiju radioterapiju.

UKC Tuzla je dostavio sljedeću informaciju: "Planom javnih nabavki u 2022. godini predviđena je nabavka linearnog akceleratora kao prioritetne opreme. Pored navedenog, dana 17. 3. 2022. na zahtjev Ministarstva TK dostavili smo spisak potreba za provođenje informatizacije u pogledu hardvera, kao i potrebe medicinske opreme neophodne za dijagnostiku, a koja je planirana za tekuću poslovnu godinu. Na navedenom spisku potreba je uvrštena prioritetna nabavka linearnog akceleratora."

Amra Nadarević Vodenčarević iz Naše stranke tim povodom kaže: "Već godinama se priča o kupovini novog linearnog akceleratora za odjeljenje onkologije i radioterapije UKC-a Tuzla, no uprkos brojnim obećanjima i najavama do toga ipak ne dolazi. Imamo pravo sumnjati da je i ova najava nabavke linearnog akceleratora samo umirivanje javnosti koja će po ko zna koji put biti iznevjerena. Zato imam potrebu još jednom skrenuti pažnju na važnost ovog aparata. Pogotovo s obzirom na činjenicu da se ponovo onkološkim pacijentima u TK opet odlaže radioterapijski tretman zbog ponovnog kvara linearnog akceleratora.

Majke Srebrenice primile Ukrajinke u Potočarima: Razgovarale o gubitku najmilijih

Majke Srebrenice primile Ukrajinke u Potočarima: Razgovarale o gubitku najmilijih

U zadnja tri mjeseca ovo je već drugi put da se uređaj za provođenje radioterapije kvari. Naš linearni akcelerator na UKC-u nabavljen je 2009. godine i od tada je nekolicinu puta servisiran i repariran, te se upravo njime danas izvodi radioterapija, a podsjetit ću, njegov prosječan radni vijek u svijetu je sedam godina. UKC Tuzla kao jedan od najvećih kliničkih centara u državi koji opslužuje najmnogoljudniji kanton, jednostavno mora nabaviti ovaj uređaj hitno, po ubrzanom postupku u odnosu na plan javnih nabavki o kojem se govori, jer pacijenti ne smiju čekati", poručila je Nadarević Vodenčarević, navodi se u saopćenju Naše stranke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije