Tuzla od danas ponovo ima krila: Lumiwings počeo s letovima - evo do kojih gradova možete putovati

0
Fena
Tuzla od danas ponovo ima krila: Lumiwings počeo s letovima - evo do kojih gradova možete putovati
Foto: Prtscr / Fena / Lumiwings otkazao letove iz Tuzle

Grčka aviokompanija Lumiwings realizovala je prvu zračnu operaciju na relaciji Tuzla – Halmstad – Tuzla.

Na put ka gradu u Švedskoj, koji je u neposrednoj blizini granice sa Danskom, krenuli su i novinari iz Tuzle kako bi se uvjerili u ponudu koju nudi grčki avioprijevoznik, koji će pored Halmstadta i Stockholma u Švedskoj, saobraćati i prema Maastrichtu u Nizozemskoj, Esbjergu u Danskoj i Saarbruckenu u Njemačkoj.

S Međunarodnog aerodroma Tuzla i kompanija WizzAir zadržala je letove ka Baselu u Švicarskoj, te Memmingenu i Dortmundu u Njemačkoj.

Zvizdić i Ademović u Istanbulu: Važni razgovori o rezoluciji o Srebrenici s turskim liderima

Zvizdić i Ademović u Istanbulu: Važni razgovori o rezoluciji o Srebrenici s turskim liderima

"Možemo slobodno reći kako od danas Tuzlanski kanton ponovo ima krila. Realizovali smo posao za koji smo protekli period radili danonoćno. Izdvojili smo 2,5 miliona KM subvencije kako bi pokrili eventualni poslovni rizik našeg partnera. Naše ljude van BiH nećemo ostaviti bez konekcije sa domovinom. Mi smo jedno i nećemo biti razdvojeni bez obira koliko kilometara bilo između nas", rekao je Denis Bećirović, ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK.

Direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla Dževad Halilčević je istakao kako je plan za ovu godinu bio prijevoz 600.000 putnika. Zbog ukidanja baze WizzAira MAT je bio uzdrman, ali 12 dana prije kraja godine s pravom se očekuje da se dođe do cifre od 600.000 putnika.

"Sigurno da bismo davno premašili plan, ali zbog poznatih problema imali smo određeni zastoj sve do danas. Zadovoljni smo jer je popunjenost aviona, ali i prodaja karata veoma dobra. Nadamo se da će tako i ostati", rekao je Halilčević.

Putnike iz Tuzle i novinare u Halmstadu je dočekao ambasador Bosne i Hercegovine u Kraljevini Švedskoj Bojan Šošić: "Ovo je zemlja koju mnogi državljani BiH smatraju svojom drugom domovinom, ali sasvim sigurno ne zaboravljaju Bosnu i Hercegovinu i održavaju veze. Na dijasporu ne smijemo gledati kao resurs nego kao najvećeg investitora u BiH, ali to ne treba posmatrati spram ekonomskih karaktera već kao učenje o novim kulturama i o standardima koji trebaju zaživjeti u našem društvu."

Putnici su bili prezadovoljni uslugom i ljubaznošću posade Lumiwingsa. Dolaze praznici, a sudeći po prvom letu, narednih dana će se tražiti karta više za Boeing 737-700 u vlasništvu Lumiwingsa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije