Tužiteljica Biljana Simeunović za Radiosarajevo.ba: Sve je prošlo u najboljem redu

0
F. V.
Tužiteljica Biljana Simeunović za Radiosarajevo.ba: Sve je prošlo u najboljem redu
Foto: Tužilaštvo BiH / VSTV BiH

Tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine Biljana Simeunović potvrdila je za Radiosarajevo.ba da je izabrana novu članicu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH.

"Da, mogu potvrditi da sam ja izabrana u VSTV, imala sam najveći broj glasova… Glasanje, izbori, sve je prošlo u najboljem redu i ja sam, eto, izabrana", kazala je Simeunović za Radiosarajevo.ba.

Simeunović je izabrana kao nasljednica Jadranke Lokmić-Misirača u VSTV-u BiH.

Kako je objavljeno, razlika u glasanju je bila u jednom glasu.

Simeunović je osvojila 19, a njena glavna konkurentkinja Vedrana Mijović 18 glasova kolega tužilaca.

Državna tužiteljica Biljana Simeunović obavijestila je rukovodstvo Tužilaštva BiH da joj je tužiteljica Ozrenka Nešković u ime glavne državne tužiteljice Gordane Tadić nudila funkciju glavne tužiteljice u Okružnom tužilaštvu u Bijeljini, a da zauzvrat odustane od kandidature za članicu VSTV-a., objavio je ranije portal Istraga.ba

Simeunović o tim detaljima sada nije mogla govoriti.

Biljana Simeunović rođena je 6. novembra 1960. godine u Bijeljini. Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Sarajevu 1987. godine, a pravosudni ispit položila 1990. godine. Profesionalnu karijeru započela je u privredi 1984. godine, a u periodu od novembra 1988. godine do jula 1996. godine radila je u Osnovnom sudu u Bijeljini na radnim mjestima pripravnika, stručnog saradnika i sudije.

Od jula 1996. do februara 2001. godine radila je kao advokat u Advokatskoj kancelariji u
Bijeljini. Od februara 2001. do decembra 2003. godine radila je u Vladi RS-a kao sekretar Vlade. Za tužiteljicu Tužilaštva BiH imenovana je 1. decembra 2003. godine. Ona je i ranije bila članica VSTV-a, a na tu su je poziciju 2. novembra 2008. godine izabrale njene kolege iz Tužilaštva BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije