Zločini u Prijedoru / Zatražen pritvor za Milorada Obradovića zvanog "Stiven"

15. 06. 2018. u 10:13:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 4

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine, uputio je prema Sudu BiH, prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog Milorada Obradovića zvanog "Stiven", rođenog 1967. godine u Prijedoru.

Obradović je osumnjičen za ratne zločine u Prijedoru.

"Mjera pritvora predložena je zbog opasnosti od bjekstva, te opasnosti da bi boravkom na slobodi, mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike", saopćeno je iz Tužilaštva.

Osumnjičeni je izručen iz SR Njemačke, na temelju međunarodne tjeralice, a osumnjičen je da je na lokalitetu Miska Glava, općina Prijedor, sudjelovao u zarobljavanju oko 120 osoba bošnjačke nacionalnosti, koje su nakon toga sprovedene u zatočenje i strijeljane na lokalitetu Kipe-Ljubija.

Navedeni osumnjičeni tereti se da je osobno i izravno, pucajući iz vatrenog oružja, ubio tri žrtve bošnjačke nacionalnosti na stadionu FK „Rudar“, te da je sudjelovao u mučenju i zlostavljanju žrtava, među kojima je bilo najmanje 15 malodobnih osoba, kao i strijeljanju preostalih žrtava, od kojih su samo tri osobe preživjele strijeljanje.

Zbog navedenog zločina, u Sudu BiH se vodi predmet Slobodan Taranjac i dr.

NEMA KOMENTARA