Tužilaštvo KS otvorilo istragu o prijetnjama novinaru Nikoli Vučiću

Radiosarajevo.ba
Tužilaštvo KS otvorilo istragu o prijetnjama novinaru Nikoli Vučiću
FOTO: Radiosarajevo.ba / Tužilaštvo KS

Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo otvorilo je istragu o prijetnjama smrću i pozivima na nasilje koji su putem društvenih mreža upućeni novinaru N1 televizije Nikoli Vučiću, saopćeno je iz Udruženja BH novinari.

Podsjetimo, 26. maja ove godine, komentarišući vijest da se Zapadnohercegovački kanton proglasio “korona-free zonom”, novinar Vučić je putem Twittera sarkastično upitao hoće li “uskoro proglašenje ´fascism -free´ zone”. Nakon toga su uslijedile prijetnje i pozivanje na nasilje uz opaske kako treba sa njim “u Neretvu ili na kolac”, etiketiranje Vučića kao “halal Srbina”, te brojne druge uvredljive poruke na njegov i na račun njegove porodice. Vučić je tada ugasio svoj Twitter nalog, a pojedini mediji su izvještavali o detaljima njegovog života koji nisu od javnog interesa. 

Kako su Udruženje BH novinari obavijestili iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, policijski službenici MUP-a KS su obavili razgovor sa Vučićem i izvršili operativne provjere, nakon čega je kompletan materijal sa ispisima komentara koji su postavljeni na društvenim mrežama i novinskim portalima dostavljen Kantonalnom tužilaštvu KS.

Postupajući tužilac Mladen Vukojičić obavijestio je Vučića da je predmet prioritetno uzet u rad te da je odmah održao sastanak sa policijskim službenicima Odjeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, gdje je dogovoren način postupanja u ovom predmetu. 

Istovremeno, istragu o prijetnjama Vučiću sprovodi i Federalna uprava policije, čiji službenici nastavljaju aktivnosti u okviru svojih nadležnosti na otkrivanju počinilaca i dokumentovanju predmetnog krivičnog djela.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije