Tužilaštvo će slučaj voditi kao terorizam: Ko je "Ibro" koji je prijetio Dodiku

Radiosarajevo.ba
Tužilaštvo će slučaj voditi kao terorizam: Ko je "Ibro" koji je prijetio Dodiku
Tužilaštvo BiH će slučaj prijetnje predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i njegovim saradnicima, najvjerovatnije, okarakterisati kao teroristički akt.

To je Nezavinsim novinama otkrio izvor iz Tužilaštva BiH koji je dodao da su već primili predmet.

Muškarac, koji stoji iza tog čina, identificiran je zahvaljujući saradnji policijskih agencija iz BiH i njihovih kolega iz Njemačke.

"Riječ je o muškarcu porijeklom iz BiH koji već duže vrijeme živi u Njemačkoj. Otkriven je veoma brzo nakon prijetnje zahvaljujući broju telefona sa kojeg je zvao. Lociran je i trebao bi biit uhapšen. Ako ga ne uhapsi njemačka policija, ta sudbina ga čeka kada se vrati u BiH", pojašnjava izvor iz Tužilaštva BiH.

Iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u četvrtak naveče su saopćili da su, čim im je prijetnja prijavljena, preduzeli potrebne mjere i radnje, te utvrdili identitet lica koje je prijetilo Dodiku i članovima njegovog kabineta.

Operativni podaci koji su zasad prikupljeni pokazuju da osumnjičeni ne pripada nijednoj ekstremističkoj grupi. Prijeteći poziv upućen je 26. novembra sa njemačkog broja i muškarac sa druge strane predstavio se kao "Ibro".

Pozvao je kabinet Dodika, te vrijeđao njega i njegove saradnike i prijetio im smrću, govoreći "da će ih sve zapaliti" i to zbog postavljanja zastave RS-a u Dodikovom kabinetu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije