Tužilaštvo BiH pokreće procese protiv jedine legalne vojske

Radiosarajevo.ba
Tužilaštvo BiH pokreće procese protiv jedine legalne vojske
FOTO: Federalno ministarstvo za pitanja boraca / Sastanak u sjedištu Ministarstva

U sjedištu Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata danas je održan sastanak ministra Salke Bukvarevića sa delegacijom Udruženja generala BiH.

“Delegacija Udruženja generala BiH je, između ostalog, posebno istakla da je u ovom trenutku Tužilaštvo BiH pokrenulo više hapšenja i privođenja komandanata korpusa Armije RBiH kao i protiv drugih branilaca BiH, pripadnika Armije RBiH koja je bila jedina legalna vojska međunarodno priznate države, nego protiv pripadnika vojski koje su vršile agresiju”, navodi se u saopćenju Ministarstva.

Dodaje se da je Federalni ministar istakao kako je ovo Ministarstvo opredijeljeno za pomoć svim braniocima BiH te da u okviru zakonskih mogućnosti izdvaja i određena finansijska sredstva za ovu namjenu kroz finansiranje Fondacije za pružanje pravne pomoći pripadnicima branilačke populacije.

“Sa današnjeg sastanka poslani su zaključci da se rad Fondacije za pružanje pravne pomoći pripadnicima branilačke populacije snažno podržava i da je u narednom periodu potrebno intenzivirati iznalaženje svih finansijskih i materijalno-tehničkih mogućnosti za jačanje Fondacije, kako bi se na taj način obezbijedila značajnija podrška braniocima Armije RBiH u sudskim procesima”, naglašeno je.

S tim u vezi pozvani su premijeri kantona, gradonačelnici i općinski načelnici da su skladu sa svojim mogućnostima pruže finansijsku i drugu pomoć ovoj Fondaciji, kako bi iskazali solidarnost sa braniocima u dugotrajnim i skupim procesima dokazivanja nevinosti i odbrane časnog djelovanja Armije RBiH.

Također, iskazana je i podrška inicijativi člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića za formiranje centra za istinu i pravdu, čiji će rad biti usmjeren na prikupljanje dokaza, dokumentiranje zločina, otkrivanje počinilaca i njihovo prijavljivanje nadležnim tužilaštvima, a sve u cilju procesuiranja pripadnika agresorskih snaga koji su počinili ratne zločine”, zaključeno je na sastanku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije