Tužilaštvo pokreće istragu: Ko je postrojio vojnike 9. januara u Banjoj Luci

E. H.
Tužilaštvo pokreće istragu: Ko je postrojio vojnike 9. januara u Banjoj Luci
Prije gotovo mjesec dana, povodom obilježavanja 9. januara, Dana Republike Srpske, u Banjoj Luci postrojeni su vojnici Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Svojevremeno, taj slučaj je izazvao veliku medijsku pažnju, a čini se da bi mogao dobiti i svoj sudski epilog, jer je Tužilaštvo BiH praktično najavilo pokretanje istrage u vezi s ovim slučajem.

"U Tužilaštvu BiH formiran je predmet o ovom događaju, ali o imenima i pojedinostima ne možemo govoriti", kratko je za Radiosarajevo.ba komentirao Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva BiH.

Još ranije sličnu informaciju novinarima je saopćio i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, koji je istaknuo kako je već upoznat s pokretanjem slučaja. Dodao je i da je određen tužilac na ovom slučaju, te da svakako očekuje poziv na saslušanje, jer su vojnici angažirani na njegov zahtjev.

Mnogima, posebno sudionicima ovih događaja, nije jasno zašto Tužilaštvo BiH pokreće istragu, kada je Ministarstvo za odbranu BiH istragom potvrdilo da nije bilo kršenja zakona i procedura prilikom angažovanja vojnika. Upravo zbog te istrage održan je i sastanak čelnika MO BiH i Predsjedništva BiH, koji su pokušali postići zajednički stav.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije