Italijani žele graditi i "otkupiti" autoput: Privatne kompanije na cestama u BiH

E. H.
Italijani žele graditi i "otkupiti" autoput: Privatne kompanije na cestama u BiH
Radiosarajevo.ba / Arhiv
U Ministarstvu za komunikacije i promet Bosne i Hercegovine prije dva dana održan je sastanak predstavnika ovog ministarstva i predstavnika italijanske kompanije Pizzarotti Group, a u vezi s gradnjom autoputa u našoj državi.

Jedna od najstarijih kompanija, koja je osnovana 1910. godine u Italiji, iskazala je interes za učešće u izgradnji autoputa kroz našu državu, ali i drugih bitnih infrastrukturnih projekata. Tim povodom razgovarali su s ministrom Ismirom Juskom, kojem su izrazili želje da postanu jedni od učesnika u gradnji ovih važnih projekata za našu zemlju.

Ove informacije za Radiosarajevo.ba potvrdili su iz Ministarstva za komunikacije i promet BiH, iz kojeg su nam kazali kako je veliko zadovoljstvo biti predmet pažnje jedne ovakve kompanije s međunarodnim iskustvom u projektiranju i građenju cestovnih i željezničkih infrastrukturnih projekata.

"Predstavnici italijanske kompanije izrazili su namjeru za aktivno učešće u gradnji infrastrukturnih objekata u BiH. Najveći interes iskazan je za gradnju Koridora Vc, bilo da se radi o kreditnom ili koncesionom modelu finansiranja gradnje, uz dominantno angažiranje domaće operativne u toku izvođenja radova", istaknuli su iz ovog ministarstva za Radiosarajevo.ba.

Ako ovakva saradnja bude ostvarena, ova kompanija mogla bi dobiti koncesiju na cijeli koridor Vc, te bi to značilo da bi oni bili dužni, svojim sredstvima, napraviti preostali dio autoputa kroz BiH. Zauzvrat, autocesta bi prema ugovoru određeni period ostala u njihovom vlasništvu, čime bi se totalno promijenila struktura poduzeća koje trenutno upravljaju autocestama u BiH.

Kao druga opcija nameće se da oni budu klasični izvođači radova uz domaće radnike, ali bi u tom slučaju BiH osigurala sredstva za izgradnju. To bi bio, također, dobar potez jer bi u tom slučaju radove provodila jedna od vrhunskih kompanija za koju iz ministarstva navode da je tehnički i kadrovski opremljena za projektiranje i građenje najsloženijih objekata, posebno tunela, mostova i vijadukta kojih će u budućnosti biti mnogo na dionicama koridora Vc.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije