Tužilaštvo BiH: Podignuta optužnica protiv Petaka, Zeca i Haskića

Radiosarajevo.ba
Tužilaštvo BiH: Podignuta optužnica protiv Petaka, Zeca i Haskića
/ Arhiv/Radiosarajevo.ba
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnica protiv tri osobe zbog ratnog zločina nad žrtvama hrvatske nacionalnosti u centralnoj Bosni.

Optužnica obuhvata trojicu bivših pripadnika Armije R BiH koji se terete za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Tužilac posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv:

1. Hamde Patka, zv. „Hamdija“, rođenog 1962. godine u Novom Travniku,
2. Ismeta Zeca, rođenog 1958. godine u Novom Travniku,
3. Ejuba Haskića, zv. „Juka“, rođenog 1965. godine u Novom Travniku.

Optuženi se terete da su za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu pripadnika Armije RBiH na području Novog Travnika, postupali suprotno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Optuženi se terete da su u periodu od oko 4 mjeseca, u proljeće i ljeto 1993. godine, držali nezakonito zarobljene civile hrvatske nacionalnosti te mučili, zlostavljali, premlaćivali, mučili na ponižavajuće načine njih više od 20, uglavnom iz mjesta Šenkovići, koji su bili protivpravno zarobljeni u objektima za zarobljavanje u mjestu Šenkovići.

U optužnici se navodi da su optuženi, u više navrata, kontinuirano i planski vršili zlostavljanje zarobljenika i nanošenje teških fizičkih ozljeda i invaliditeta, čije posljedice žrtve i danas osjećaju.

Optuženi se terete i za nezakonito odvođenje zarobljenika na prisilni rad na prve linije ratišta, prijetnje izvršenjima smrtne kazne i druga nečovječna djela koja su nanijela teške fizičke i psihičke ozljede žrtvama.

Optuženi se terete za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. KZ-a BiH.

Optužnica je, zajedno sa dokaznim materijalom, proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije