Tužilaštvo BiH opovrgnulo tvrdnje iz Hrvatske

Radiosarajevo.ba
Tužilaštvo BiH opovrgnulo tvrdnje iz Hrvatske
Radiosarajevo.ba / Ilustracija
Nedavno hapšenje 10 pripadnika HVO-a u Orašju izazvalo je veliku buru u BiH, ali u u susjednoj Hrvatskoj.

Tim povodom, oglasilo se i Tužilaštvo BiH.

"S obzirom na istupe dužnosnika i institucija R Hrvatske i netočne izjave koje su se pojavile u medijima, a povodom aktivnosti Tužilaštvoa BiH i SIPA u predmetu Matuzović Đuro i dr. za ratne zločine na području Orašja, a radi istinitog informiranja građana i medija, Tužilaštvo BiH ističe da se u predmetu za ratne zločine u Orašju, ne radi o kvalifikaciji-udruženog zločinačkog pothvata, već da se navedeni sumnjiče za kaznena djela ratnog zločina (zločin protiv čovječnosti i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika) po zapovjednoj i individualnoj odgovornosti", stoji u saopćenju Tužilaštva.

Tužilaštvo BiH u protekloj deceniji procesuiralo je stotine optuženih za ratne zločine, svih nacionalnosti iz svih vojnih struktura, te postupa po najvišim standardima procesuiranja predmeta međunarodnog humanitarnog prava, o čemu su informirali i ambasadora Republike Hrvatske u BiH, koji je posjetio Tužilaštvo BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije