Tužilaštvo BiH o zahtjevu SAD-a: Zaprimili smo prijave o incidentima u RS-u, tužioci rade

2
Faruk Vele
Tužilaštvo BiH o zahtjevu SAD-a: Zaprimili smo prijave o incidentima u RS-u, tužioci rade
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Tužilaštvo BiH

Sjedinjene Države pozvale su vlasti Bosne i Hercegovine da istraže izvještaje koji ukazuju na to da su se u bh. entitetu RS proteklog vikenda veličali ratni zločinci u incidentima usmjerenim protiv povratnika u gradovima gdje je tokom rata protjerano nesrpsko stanovništvo.

"Pozivamo nadležna tijela da istraže ove incidente bez odgađanja i da pozovu odgovorne osobe na odgovornost", rekao je glasnogovornik State Departmenta, prenosi Reuters, javlja N1.

Tragom ovih informacija portal Radiosarajevo.ba je zatražio komentar od Tužilaštva BiH.

Svjedoci destrukcije i urbicida: 'Sarajevske ruže' nominovane za ulazak na prestižnu listu

Svjedoci destrukcije i urbicida: 'Sarajevske ruže' nominovane za ulazak na prestižnu listu

"Tužiteljstvo BiH svakako prati sva zbivanja koja se mogu odnositi na kaznena djela iz nadležnosti Tužiteljstva BiH, te također postupa po prijavama koje zaprima od građana, udruga, NVO sektora itd. Jučer smo zaprimili određene prijave od predstavnika udruga žrtava ratnih zločina, koje će biti dodijeljene u rad postupajućim tužiteljima", kazao je za Radiosarajevo.ba portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Napominje da su podigli optužnicu u predmetu Sladojević i dr. koja se odnosi na kaznena djela izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti među konstitutivnim narodima i ostalima, prema članku 145. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine, a koja se odnosi na okupljanje pripadnika Ravnogorskog pokreta u Višegradu u ožujku / martu 2019. godine, u kojem je Sud BiH donio prvostupanjsku oslobađajuću presudu za optužene.

"U Tužiteljstvu BiH jučer smo uputili žalbu na ovu oslobađajuću presudu u zakonskom roku", dodao je.

Proslava koja je održana u nedjelju je uključivala paradu naoružane policije kroz Banja Luku. Na videosnimkama objavljenim na društvenim mrežama vide se sudionici kako pjevaju pjesme slaveći rat, uključujući jedan na kojem se navode gradovi u kojima su nesrbi masakrirani i protjerani, prenose svjetske agencije.

Glasnogovornik Bijele kuće je u komentaru na njihovo prisustvo kazao da dok ruski i kineski predstavnici "smatraju prikladnim sudjelovati u destabilizirajućim ceremonijama", Sjedinjene Države su u utorak Bosni i Hercegovini donirale 96.000 doza vakcina protiv COVID-19.

U ponedjeljak je i Europska unija reagirala na ceremoniju održanu proteklog vikenda, kazavši kako vodstvo bh. Srba riskira sankcije i gubitak pomoći ako nastavi poticati tenzije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije