Tužilaštvo BiH o osiguranju poštenih izbora: Naša saradnja sa SIPA-om i CIK-om mora uroditi plodom

3
AA
Tužilaštvo BiH o osiguranju poštenih izbora: Naša saradnja sa SIPA-om i CIK-om mora uroditi plodom
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Milanko Kajganić

Vršilac dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine Milanko Kajganić i tužilac Tužilaštva BiH Ismet Šuškić održali su u četvrtak u Sarajevu konferenciju za medije na kojoj su govorili o predizbornom procesu i ulozi Tužilaštva BiH i partnerskih policijskih agencija u državi u osiguranju poštenih izbora u oktobru ove godine.

"Mi smo se angažovali zajedno s drugim tužilaštvima u BiH da učinimo sve ono što je u našoj moći i nadležnosti kako bismo obezbijedili da izborni proces prođe sa što manje nepravilnosti, odnosno kako bismo spriječili i sankcionisali one koji budu vršili krivična djela za izborni proces", rekao je Kajganić.

Konferenciju za novinare je sazvao kako bi upoznao javnost o koracima koje je Tužilaštvo BiH do sada poduzelo i šta će preduzeti u narednom periodu do kraja izbornog procesa.

"Stazom sjećanja 11.541..." u Sarajevu: Kultura sjećanja mora pobijediti kulturu zaborava

"Stazom sjećanja 11.541..." u Sarajevu: Kultura sjećanja mora pobijediti kulturu zaborava

Predizborna obećanja u Bosni i Hercegovini: Šta će se promijeniti nakon 2. oktobra?

Predizborna obećanja u Bosni i Hercegovini: Šta će se promijeniti nakon 2. oktobra?

"U maju ove godine, imali smo koordinaciono tijelo glavnih tužilaca u BiH. To su tužilaštva Republike Srpske i Tužilaštvo Federacije BiH, Tužilaštvo Brčko distrikta i Tužilaštvo BiH. Tada smo zaključili da je potrebno da poduzmemo aktivnosti na vrijeme kako bismo obezbijedili zaštitu integriteta izbornog procesa u 2022. godini", rekao je Kajganić.

Prvi čovjek Tužilaštva BiH je pozvao građane da prijave sve predizborne nepravilnosti i prekršaje, poput radnji koje se odnose na nuđenje novca, prijetnje i slično.

"Upozoravam da će sva tužilaštva u BiH i policijske agencije poduzeti sve aktivnosti da takva krivična djela dokažu, da ih procesuiraju pred Sudom BiH i drugim sudovima u zemlji", rekao je Kajganić, podsjetivši da su za izvršenje ovakvih krivičnih djela predviđene kazne od tri do pet godina.

Istakao je da će Tužilaštvo BiH na dan izbora rasporediti dežurne tužioce u regionalnim centrima SIPA-e u Banjaluci, Tuzli i Mostaru.

Njegov zamjenik Ismet Šuškić je istakao kako su tužioci Tužilaštva BiH spremni i edukovani za svaku vrstu krivičnog djela iz izbornog zakona.

"Naša saradnja sa SIPA-om i CIK-om mora uroditi plodom kako bi blagovremeno svi oni koji su se ogriješili o odredbe krivičnog zakona BiH po izbornim pravilima budu pravovremeno i procesuirani", rekao je Šuškić.

Više detalja s današnje konferenciju za medije pogledajte u videu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije