Tužilaštvo BiH: Formiran predmet u slučaju komesara Ilije Lasića

Radiosarajevo.ba
Tužilaštvo BiH: Formiran predmet u slučaju komesara Ilije Lasića
Foto: Grude-online / Ilija Lasić, komesar MUP-a HNK-a

Glasnogovornik Tužilaštva Bosne i Hercegovine Boris Grubešić potvrdio je za Radiosarajevo.ba da je formiran krivične predmet  (KTA)  u slučaju Ilije Lasića, komesara MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, te da se "vrše provjere o cijelom događaju".

Piše: Faruk Vele

Ovo je reakcija Državnog tužilaštva nakon višesatne drame u petak, 18. maja, kada je, uprkos zahtjevima državnih institucija, komesar Lasić naredio policiji zasutavljanje konvoja s izbjeglicama u Konjicu.

Visoki policijski zvaničnik je u petak navečer saslušan u prostorijama SIPA-e u Mostaru, na okolnosti današnje blokade ulaska migranata u HNK.

Na naše pitanje da li su u toku dodatne aktivnosti u slučaju "Lasić", iz SIPA-e su kazali:

"Obavještavamo vas da Državna agencija za istrage i zaštitu postupa u skladu sa svojim nadležnostima i uputama dobijenim od postupajućeg tužioca. Imajući u vidu da se radi o predmetu koji je u toku, nismo u mogućnosti iznositi informacije o radnjama i mjerama koje preduzimamo", kazali su iz SIPA-e.

Podsjetimo, Lasić je policijski komesar u HNK koji je i prema odluci Kantonalnog suda Mostar nezakonito imenovan, ali je, zahvaljujući podršci koju ima u HDZ-u BiH, de facto i dalje zapovjednik policije u Hercegovini.

Prema informacijama naših izvora, iz nadležnost državnog ministarstva je u MUP HNK-a stigla obavijest da će na teritoriju tog kantona stići konvoj s izbjeglicama i migrantima.

Policija  HNK-a je, u skladu sa standardnim procedurama u tom slučaju, pripremala osiguranje konvoja kako bi oni nesmetao bili dopraćeni do Izbjegličkog centra Salakovac.

Međutim, u  petak u jutarnjim satima je komesar Lasić telefonski kontaktirao policiju u Konjic gdje mu se, kako smo pisali, javio načelnik Policijske stanice Konjic Mustafa Gakić, koji inače mijenja načelnika Policijske uprave Konjic Mirsada Subašića. Gakiću je Lasić naredio da bude zaustavljen konvoj.

"Konvoj ne smije proći, vratite ih“, glasila je izričita naredba komesara Lasića iz Mostara.

Ovakav potez državni ministar sigurnosti Dragan Mektić je nazavao državnim udarom, te kazao da Lasić mora biti uhapšen. Paradoksalno, Lasić je preko advokatske kancelarije u Mostaru jučer najavio da će pokrenuti tužbu protiv svih osoba koje su ga optužile za državni udar, zbog toga što je u petak zaustavio pet autobusa s migrantima u Konjicu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije