Tužilaštvo BiH: Dvojac optužen zbog krađe identiteta građana

Radiosarajevo.ba
Tužilaštvo BiH: Dvojac optužen zbog krađe identiteta građana
Arhiv / NE KORISTITI OVU SLIKU, AUTOR JE KLIX!

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv Gligić Bore, rođenog 1969. godine u Tuzli, državljanina BiH i R Srbije i Milanović Igora, rođenog 1987. godine u Lazarevcu, državljanina R Srbije.

"Optuženi se terete da su počinjenjem krivičnih djela, u okviru organizirane kriminalne grupe vršili krađu identiteta građana i omogućili osobama iz kriminalnog miljea, izradu nezakonitih osobnih dokumenata CIPS, sa stvarnim podacima drugih osoba, čime su pripadnicima kriminalnog miljea iz Srbije, Crne Gore i Bugarske, među kojima i pripadnicima tzv. „Zemunskog klana“ omogućili lažne identitete u najmanje oko 50 slučajeva", kaže se u saopćenju Tužilaštva.

Prema prikupljenim dokazima, prilikom izvršenja krivičnih djela, optuženi su zajedno sa drugim pripadnicima organizirane kriminalne grupe pronalazili podatke o državljanima BiH, koji već dugo ne žive u Bosni i Hercegovini, te koji nisu podnosili zahtjeve za osobne dokumente BiH, kako bi počinjenjem kaznenih djela, zloupotrijebili njihov identitet, navodi se u saopćenju.

"U optužnici je precizirano ukupno 49 nezakonitih dobijanja osobnih dokumenata, u kojima su optuženi zajedno sa drugim osobama, aktivno sudjelovali u omogućavanju krivotvorenja identiteta, kako bi se osobe iz kriminalnog miljea, mogle skrivati od policijskih organa i putovati preko granice izbjegavajući raspisane potjernice", navodi se u saopćenju.

 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije