Advokat Crnalić: Utvrditi zdravstveno stanje generala Dudakovića

Radiosarajevo.ba
Advokat Crnalić: Utvrditi zdravstveno stanje generala Dudakovića
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Atif Dudaković

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine trebalo bi tokom dana Sudu BiH dostaviti prijedlog za određivanje pritvora legendarnom ratnom komandantu Petog korpusa Armije RBiH Atifu Dudakoviću, Ibrahimu Nadareviću i ostalima koji su jučer uhapšeni zbog sumnje da su odgovorni za ratne zločine nad civilima srpske nacionalnosti u Bosanskoj krajini, potvrđeno je za Radiosarajevo.ba.

Piše: F. V.

„Tužilaštvo BiH će sigurno uputiti prijedlog za određivanje pritvora, to je nama jučer i najavljeno, nakon čega će isti biti dostavljen Sudu BiH, a on nama advokatima u postupku, radi pripreme“, kazao je za Radiosarajevo.ba Dudakovićeve advokat Asim Crnalić.

On ne isključuje mogućnost da prijedlog bude dostavljen tokom kasnih popodnevnih sati ili večeras, pa bi ročište za razmatranje prijedloga o pritvoru moglo biti održeno čak i sutra, u nedjelju.

Crnalić je sinoć rekao da se njegovi klijenti Atif Dudaković i Ibrahim Nadarević nisu izjasnili "na osnov sumnje koje im Tužilaštvo stavlja na teret", te da je odbrana zatražila dodatno vrijeme za pripremu. Crnalić je pojasnio da je za Dudakovića zatražen rok od 30 dana, a za Nadarevića 15 dana za izjašnjavanje.

 Asim Crnalić je za Radiosarajevo kazao da je od Tužilaštva BiH zatražio da angažira vještaka medicinske struke koji bi utvrdio kakvo je zdravstveno stanje generala Dudakovića.

S druge strane iz više izvora nam je potvrđeno da general Dudaković već neko vrijeme ima zdravstvenih problema, no da on uporno odbija da se u vezi s tim žali.

General Fikret Ćuskić ranije je za Radiosarajevo.ba potvrdio da se general Dudaković već nekoliko mjeseci ne osjeća dobro.

"Informacija je tačna, ne mogu o tome šire. Ima par mjeseci ne osjeća se dobro. Nadam se da će imati human tretman, da će mu biti omogućen medicinski tretman. Nadam se, osim toga, da će biti pušten da se brani sa slobode. Atif nema rezervne domovine, nema gdje bježati, javno je govorio da se ne plaši momenta hapšenja i da očekuje ljudski tretman", rekao je Ćuskić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije