Tusk u Predsjedništvu: EU je spremna pomoći BiH, ali brine nas izborna reforma

Anadolija
Tusk u Predsjedništvu: EU je spremna pomoći BiH, ali brine nas izborna reforma
Nakon sastanka s članovima Predsjedništva BiH, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk poručio je bh. političarima da se bore za pomirenje i saradnju, mir i prosperitet.

Za razliku od Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića, Tusk je u obraćanju medijima zaobišao temu Pelješkog mosta te se fokusirao na predstojeći samit u Sofiji i europsku perspektivu BiH:

"Želim da kažem tri stvari vezane za samit u Sofiji. Prije svega, to je samit kojim će se potvrditi evropska perspektiva za cijeli Zapadni Balkan. EU je najpouzdaniji partner Zapadnog Balkana, ujedno je i najveći investitor, najveći donator i najveći trgovinski partner za cijelu regiju. To je isto i u slučaju vaše zemlje. Ono što je važnije nego trgovina to su naša politička partnerstva i zajedničke demokratske vrijednosti. Kao drugo, na samitu će se pokušati unaprijediti program povezivosti ljudi, digitalizacije i infrastrukture. Želimo da povežemo Balkan i EU kroz konkretne projekte", kazao je Tusk te dodao da je važno reći da se kredit EIB-a odnosi na dvije dionice koridora Vc:

"Jednog dana to će biti dio transportne rute ponovno ujedinjenje Evrope, koja pomaže da se poveže mediteranska regija sa centralnom Evropom."

Tusk je zatim napomenuo i treću važnu stvar vezanu za skori samit u Sofiji.

"Moramo bolje da sarađujemo kako bi se zajedno oduprijeli sigurnosnim izazovima. Balkanska sigurnost je evropska sigurnost. Svima nam je jako važno da još više investiramo, da se bolje suprotstavimo nelegalnim migracijama, organizovanom kriminalu i terorizmu. To će isto tako biti teme diskusije na samitu", kazao je Tusk.

Predsjednik Vijeća Evrope naglasio je da je EU spremna da nastavi ispunjavati obećanja i da pomogne BiH u njenim nastojanjima.

"No, brine nas jedno pitanje, a to je vezano za izbornu reformu. EU zaista želi da se ovaj trenutni zastoj adekvatno riješi na način koji će biti u najboljem interesu vaše zemlje. EU nas uči da međuetničke i međuvjerske tenzije samo donose probleme i ne doprinose dobru. Istorija EU nas uči da pomirenje zaista jeste moguće čak i među zakletim neprijateljima, koji su to bili vijekovima. Rezultat pomirenja i saradnje je mir i prosperitet i bolji život za sve građane", zaključio je Tusk.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije