Turska nastavlja podržavati BiH: Kamen temeljac za džamiju u Olovu

Anadolija
Turska nastavlja podržavati BiH: Kamen temeljac za džamiju u Olovu
Svečanom ceremonijom u Olovu je danas položen kamen temeljac za džamiju "Ahi Evran-i Veli Kirsehir", koja će biti građena u saradnji Turske fondacije Diyanet (TDV) i turskog grada Kirsehira.

Ceremoniji u Olovu prisustvovali su ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc, predstavnik TDV-a Huseyin Kayapinar, muftija sarajevski Enes ef. Ljevaković, načelnik općine Kirsehir Yasar Bahceci, načelnik Olova Džemal Memagić, vijećnici dvije općine, te brojne zvanice i građani Olova.

Načelnik Kirsehira Yasar Bahceci u obraćanju je podsjetio kako su Kirsehir i Olovo od 2013. godine pobratimljene općine. Govoreći o projektu izgradnje džamije u Olovu, rekao je kako je planirano da se on završi u roku dvije godine, no kako će uz podršku TDV-a nastojati da projekat bude gotov za godinu dana.

olovo_dzamija-AA_02.jpg - undefined

Foto: Anadolija

Bahceci je rekao kako će Turska uvijek pružati podršku BiH, te dodao: "Smatramo da je današnji kamen temeljac samo početna tačka, te da će nakon njega naše bratstvo biti još jače, ali isto tako da ćemo imati jaču saradnju."

Zamjenik predsjednika Upravnog odbora TDV-a Huseyin Kayapinar rekao je kako ova fondacija širom svijeta učestvuje u izgradnji džamija, škola, univerziteta. Govoreći o važnosti džamije u životu čovjeka, Kayapinar je istakao kako posao nije gotov s njenom gradnjom, već da je neophodno da kada se ona sagradi, u njoj bude puno ljudi, posebno mladih.

I ambasador Turske Haldun Koc je istakako kako je današnje polaganje kamena temeljca jedan od najljepših primjera bratstva Bosne i Hercegovine i Turske.

olovo_dzamija-AA_05.jpg - undefined

Foto: Anadolija

Prema riječima Koca, jedinstvo, zajedništvo i prosperitet BiH uvijek je bio jedan od prioriteta Republike Turske, te da je svaka radost BiH bila radost i Turske, a isto tako, svaka njena bol, bila i bol njegove zemlje.

Muftija sarajevski Enes ef. Ljevaković kazao je kako je današnje polaganje kamen temeljca plod višegodišnjih priprema i napora, te kako je to radostan događaj za sve vjernike i građane Olova, kao i svih muslimana u BiH.

Ljevaković se zahvalio Općini Kirsehir, Fondaciji turskog dijaneta, Upravi za vjerske poslove Republike Turske, turskom narodu i državi, kao i predsjedniku ove zemlje Recepu Tayyipu Erdoganu.

Naglasio je kako je Republika Turska, na čelu sa predsjednikom Erdoganom, izrasla u respektabilnu državu, moćnu zemlju, te postala svjetionikom i nadom muslimanskih naroda širom svijeta.

olovo_dzamija-AA_03.jpg - undefined

Foto: Anadolija

"Kao što smo učili dove za predsjednika i turski narod 15. jula 2016. godine, mi i danas upućujemo dove Uzvišenom Bogu da pomogne predsjednika Erdogana, kako je rekao, da dovrši projekat izgradnje moderne i slobodne Republike Turske", poručio je Ljevaković, te dodao:

"Ova džamija je svjedočanstvo i svojevrsni pečat bratskih odnosa između gradova Kirsehira i Olova, ali isto tako i naroda dvije zemlje. Ona će doprinijeti kvalitetnijem izvršavanju i realizciji misije Islamske zajednice u BiH, području MIZ Olovo i Muftiluka sarajevskog."

Naglasivši kako su nakon agresije na BiH uspješno obnovljene porušene i oštećene džamije, te sagrađene i nove, Ljevaković je konstatovao kako su obnovljene i džamije na području Olova, te da je današnji kamen temeljac svojevrsna kruna svih tih nastojanja.

Načelnik Olova Džemal Memagić je se zahvalio bratskoj općini Kirsehira, poručio na svemu što su učinili za Olovo, ali I na onome što će učiniti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije