Turska nastavlja pomagati BiH: OŠ Prača na poklon dobiva školski minibus

Fena
Turska nastavlja pomagati BiH: OŠ Prača na poklon dobiva školski minibus

Ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc danas je posjetio Osnovnu školu "Prača" u općini Pale u FBiH. Povod je donacija školskog minibusa vrijednog 70.000 KM toj odgojno-obrazovnoj ustanovi koji je osigurala turska ambasada.

Iako najavljena, primopredaja vozila danas nije obavljena. Školski minibus  u Osnovnu školu Prača stići će do kraja sedmice - najavio je turski ambasador.

"Turska je poklonila jedno vozilo kako bi se djeca u Osnovnoj školi Prača dovozila i odvozila na jedan sigurniji način i time doprinijela  boljem obrazovnom okruženju. Vozilo nije tu zbog tehničke papirologije i ona će se završiti danas ili sutra i minibus bi do kraja sedmice trebao biti u Prači i u novoj školskoj godini bit će na usluzi divnoj djeci. Škola je organizirala svečanost i mi smo tu da je uveličamo", kazao je ambasador Koc.

Direktorica OŠ "Prača" Ajla Subašić istakla je da raduje činjenica da je turska ambasada na aplikaciju koju joj je škola dostavila u oktobru prošle godine odgovorila pozitivno. Naglašava da će se obezbjeđenjem vozila unaprijediti svakodnevni odgojno-obrazovni rad, nastavne i vannastavne aktivnosti te stvoriti značajne uštede u prijevozu učenika.

"Usluge prijevoza koristi 65 posto učenika, odnosno 42 učenika koji dolaze iz udaljenih mjesta kao što su Bare udaljene od škole oko 20 km, imamo djecu i iz naselja Brdarići, Hrenovica, Datelji i drugih mjesta. Ovo vozilo će riješiti  naš dugogodišnji gorući problem jer je namjenjen isključivo za potrebe naših učenika", kazala je Subašić.

Ambasadi R Turske zahvalio se i resorni ministar BPK Goražde Arman Bešlija.

"Svaka donaciija i svaka saradnja nama mnogo znači tako da se menaždmenti škola i nastavnici stvarno trude da poboljšaju uslove obrazovanja. Pored onog što ministarstvo izdvaja uvijek traže i druge načine, što se potvrđuje i u ovom slučaju. Zahvalni smo i menaždmetu OŠ "Prača" i Ambasadi Turske na razumijevanju za potrebe naše djece", kazao je Bešlija.

Tokom susreta s delegacijom turske ambasade u BiH razgovarano je i mogućnosti bratimljenja OŠ "Prača" s nekom od škola u Republici Turskoj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije