Turska će dati novac za izgradnju zgrade Rijaseta IZ

K. S.
Turska će dati novac za izgradnju zgrade Rijaseta IZ
Generalni direktor Vakufske direkcije BiH Senaid ef. Zaimović i generani direktor Generalne direkcije vakufa R. Turske Adnan Ertem potpisali su danas u Sarajevu protokol o nastavku izgradnje administrativne zgrade Rijaseta IZ u BiH na Kovačima.

Ugovorom je predviđeno da Republika Turska finansira nastavak izgradnje zgrade na Kovačima, čiji radovi su prestali 2011. godine. Za nastavak izgradnje bit će potrebno izdvojiti najmanje deset miliona KM.

Kamen-temeljac za novu zgradu položen je u septembru 2008. godine, a predviđeni rok za završetak radova bio je kraj 2011. godine. Izgradnja zgrade Rijaseta Islamske zajednice u BiH je počela u februaru 2009. godine, a odluka o izgradnji trajnog sjedišta Islamske zajednice u BiH u sarajevskom naselju Kovači je donesena 26. juna 2007. godine.

Kako je izjavio Senaid ef. Zaimović, Islamska zajednica Bosne i Hercegovine najvažnija je institucija bošnjačkog naroda u BiH i ona organizira kulturni i društveni život muslimana.

"Generalna direkcija vakufa Republike Turske pomogla je obnovu Isa-begovog hamama u Sarajevu, obnova Derviš-hanumine medrese u Bosanskoj Gradišci, projekat prikupljanja, digitalizacije i prijevoda arhivske građe iz osmanskog peroda, podjela 5.000 prehrambenih ramazanskih paketa na godišnjem nivou, ponovna izgradnja Aladža džamije u Foči, ponovna izgradnja Sinan-begove džamije u Čajniču, ponovna izgradnja Arnaudije džamije u Banjoj Luci, restauracija Baščaršijske džamije u Sarajevu, rekonstrukcija Šarene džamije u Travniku, restauracija Behram-begove džamije u Tuzli, restauracija kompleksa Ferhat-begove džamije u Tešnju, izgradnja studentskog doma Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, izgradnja stambeno-poslovne zgrade u Odobašinoj ulici u Sarajevu, izgradnja tržnog centra na vakufskoj parceli u Sanskom Mostu, izgradnja Vakufsko-edukativnog centra u Fojnici, obnova Isa-begogov hama u Novom Pazaru i dovršetak izgradnje upravne zgrade rijaseta u Sarajevu", spomenuo je Zaimović.

Adnan Ertem kazao je da je Generalna direkcija vakufa Republike Turske svjesna svoje dužnosti da vrši restauracije i obnovu svih objekata iz osmanskog doba.

"Takva je svijest da smo dužni obnoviti sve vrijedne objekte koji se nalaze van granica Republike Turske, a koje su bile sastavni dio Osmanskog carstva", dodao je Ertem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije