Odluka Rijaseta: Islamska zajednica u BiH planira formirati svoju televiziju

Radiosarajevo.ba
Odluka Rijaseta: Islamska zajednica u BiH planira formirati svoju televiziju
Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dao je saglasnost RTV BiR-u za nabavku opreme i formiranje privremenog TV studija, koji bi trebao u budućnosti prerasti u televiziju Islamske zajednice u BiH.

Odluka o davanju saglasnosti donesena je na današnjoj, 38. redovnoj sjednici Rijaseta IZ u BiH, na kojoj su razmatrane brojne tačne dnevnog reda.

Pored odluke o osnivanju televizijskog studija, Rijaset je dao saglasnost RTV BiR-u da, u skladu s važećim zakonodavstvom krene u proceduru širenja radio frekvencije, a produžen je i mandat trenutnom Nadzornom odboru ove medijske kuće, do formiranja medija centra, čije osnivanje je u proceduri.

Također, razmatran je i prihvaćen Ramazanski izvještaj Uprave za vjerske poslove, Izvještaj o zekatu, kurbanu i hadžu za 2017. godinu, a izvršena je i detaljna analiza hadža koji je ocijenjen uspješnim.

Na sjednici je prihvaćen te Vijeću muftija na usvajanje proslijeđen Nacrt nastavnog plana i programa za mektebsku nastavu kojim se uvode brojne inovacije u ovaj oblik islamskog tradicionalnog obrazovanja. Uprava za vjerske poslove je informirala Rijaset o početku mektebske godine, a usvojen je i Kalendar mektebske nastave i proračun Takvima za 2018. koji je upućen Vijeću muftija na daljnju proceduru usvajanja.

Rijaset je prihvatio zahtjev dosadašnjeg glavnog i odgovornog urednika IIN Preporod Ekrema Tucakovića za razrješenjem te na njegovu poziciju na prijedlog Reisu-l-uleme imenovao Senadu Tahirović, dosadašnju urednicu Novog muallima.

Također su donesene odluke o izdvajanju pomoći iz Fonda Bejtu-l-mal za pomoć pojedincima i organizacijama u stanju socijalne potrebe.

Na sjednici Rijaset je donio i više drugih odluka iz svoje nadležnosti te rješavao radno-pravni status uposlenika u Zajednici, među kojima je i davanje suglasnost za imenovanje direktora Behram-begove biblioteke u Tuzli.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije