Turković u Dohi razgovarala o podršci Katara BiH prilikom nabavke vakcina

8
Radiosarajevo.ba
Turković u Dohi razgovarala o podršci Katara BiH prilikom nabavke vakcina
MVP BiH / Turković u Dohi

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, u sklopu posjete Državi Katar, u Dohi je održala odvojene sastanke sa visokim zvaničnicima ove zemlje.

Turković je razgovarala sa zamjenikom premijera i ministrom odbrane Khalidom bin Mohamedom Al Attiyahom, ministricom zdravstva Hanan Mohammed Al Kuwari i državnim ministrom za vanjske poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Soltanom bin Saadom Al-Muraikhijem.

U fokusu razgovora ministara je bila borba protiv pandemije COVID-19 i trenutna situacija u obje države kada je u pitanju broj zaraženih i smrtnih slučajeva.

Ministrica je upoznala katarske ministre sa problemom nabavke vakcina u Bosni i Hercegovini, te dodala da nadležne institucije, mimo COVAX-a, nastoje kupiti vakcine putem drugih dostupnih mehanizama.

Na sastancima je razgovarano i o mogućnostima podrške Države Katar Bosni i Hercegovini prilikom nabavke vakcina i rješavanja novonastale situacije, ali i drugim mogućnostima podrške u borbi protiv pandemije koronavirusa. Katarski ministri su izrazili spremnost da pomognu Bosni i Hercegovini.

Tokom susreta, ministri su razmijenili mišljenja i o trenutnoj situaciji u obje zemlje i vanjskopolitičkim ciljevima Bosne i Hercegovine i Države Katar, te razmotrili dodatne mogućnosti saradnje i unapređenja odnosa dvije prijateljske države.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije