Turković: "Otcjepljenje RS je već počelo, nemamo više vremena"

24
Radiosarajevo.ba
Turković: "Otcjepljenje RS je već počelo, nemamo više vremena"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Bisera Turković

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković za talijanski list Corriere della Sera je kazala da je secesija u BiH već počela.

"Evropska unija ima jednostavan i jeftin metod da osigura da Balkan ne završi pod ruskim uticajem: zvanično prihvatite našu kandidaturu za Evropsku uniju. Nema više vremena", rekla je Turković.

"Veoma smo zabrinuti, Moskva se želi vratiti u doba kada je bila velika, sigurno se neće zaustaviti i nastaviti će, ne samo u Moldaviji i Pridnjestrovlju već i u našem regionu”.

Nesreća u BiH: Muškarca (65) usmrtilo drvo prilikom sječe u šumi

Nesreća u BiH: Muškarca (65) usmrtilo drvo prilikom sječe u šumi

Za talijanski list je odgovorila na pitanje može li sukob u Ukrajini podstaći Beograd da djeluje zajedno sa Moskvom na Balkanu.

"Srbija mora odlučiti s kim će ostati, da li u EU ili u Moskvi. Žele da postanu dio Evropske unije, ali u isto vrijeme održavaju čvrste veze sa Rusijom. Tako da ne znamo tačno kako će se oni ponašati u budućnosti, ali mislim da je došlo vrijeme da odlučimo kuda želimo da ide Zapadni Balkan. A to zavisi koliko od balkanskih zemalja toliko i od Evropske unije. Geografski pripadamo Evropi, ali ako Brisel ne preduzme korake u tom pravcu taj bi prostor mogao popuniti neko drugi", istakla je Turković.

Podsjetili su da Milorad Dodik, član tročlanog Predsjedništva, vrši pritisak da RS stvori vojsku, policiju i poresku upravu nezavisnu od centralne vlasti.

"Rekla bih da je to više od rizika, otcjepljenje je već počelo, donijele su se odluke RS koje idu u tom pravcu i koje će stupiti na snagu za godinu dana. Dakle, ako Milorad Dodik pobijedi na izborima sljedećeg oktobra, on će sigurno aktivirati svoj plan za RS”, navela je ministrica vanjskih poslova.

Bosna teži pridruživanju EU, ali još uvijek nije zvanično kandidat. Kada će se to dogoditi?

"Bosna mora što prije postati zemlja kandidat, to bi bio snažan signal za bosanske Srbe u RS, na izborima bi neopredijeljeni mogli odlučiti da glasaju za one koji su za EU, a ne za one koji su za Rusiju", smatra ona.

Osvrnuli su se i na NATO put BiH, ali je Moskva već rekla da bi to smatrala neprijateljskim činom. 

"I Rusija daje iste signale o našem ulasku u Evropsku uniju, jasno je da žele da dominiraju ovim dijelom svijeta. Oni znaju da će, ako kontrolišu Bosnu i Hercegovinu, kontrolirati cijeli Balkan", napomenula je Turković.

Od 2010. godine Bosna je prestala da ulaže u svoju sigurnost. Da li ste zabrinuti da nećete moći da reagujete kada se ukaže potreba?

"Imali smo problema sa finansiranjem vojne sile, ali pokušavamo da damo sve od sebe sa raspoloživim resursima. Očigledno, budžetske poteškoće nas sprečavaju da ojačamo sredstva i ljude da ih dovedemo na potreban nivo", zaključila je Bisera Turković za talijanski list.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (24)

/ Povezano

/ Najnovije