Turković o odluci Evropskog vijeća: 'Kasno je sada plakati!'

0
Radiosarajevo.ba
Turković o odluci Evropskog vijeća: 'Kasno je sada plakati!'
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Bisera Turković

Evropsko vijeće je spremno dati status zemlje kandidata Bosni i Hercegovini nakon što se sprovede značajan broj reformi, navedeno je u zaključku Evropskog vijeća.

Dakle, Bosna i Hercegovina danas nije dobila status kandidata, a tim povodom reagirala je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

Njeno obraćanje prenosimo u cjelosti:

"Bosna i Hercegovina danas nije dobila kandidatski status za Evropsku uniju, ne zato što EU to ne želi već zato što su pojedine političke stranke koje su dio državnih vlasti, već godinama blokiraju i opstruiraju ispunjavanje uslova za kandidatski status.

Šta je rečeno u Zaključku Europskog vijeća: Kada će BiH dobiti status kandidata?

Šta je rečeno u Zaključku Europskog vijeća: Kada će BiH dobiti status kandidata?

To je činjenica koju javnost u Bosni i Hercegovini mora znati.

Evropska unija nije zatvorila vrata Bosancima i Hercegovcima, ali u njoj nema mjesta politici i političarima koja blokiraju državu, koji prijete secesionizmom, koja podržavaju i opravdavaju agresiju, koji su ogrezli u korupciju i negiranje genocida koji uslovljavaju interes sviju nas sa ispunjavanjem vlastitog interesa.

Bosna i Hercegovina će, zasigurno, dobiti kandidatski status i na koncu i postati članica EU, ali na tom putu građani moraju pobijediti retrogradne snage koje danas licemjerno optužuju EU, a sve su uradili da NE dobijemo kandidatski status.

Europsko vijeće odlučilo: Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata

Europsko vijeće odlučilo: Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata

Dobili smo veliku podršku, kao država i kao snage koje žele evropsku budućnost, od brojnih evropskih lidera. To je dobro i budi nadu da ćemo ubrzo ostvatiti i taj ključni korak.

Ali, to ne smije zamagliti činjenicu niti preciznu odgovornost za postojeće stanje, za višemjesečne blokade, za nerad, političke ucjene, antiustavno djelovanje, za pokušaje rušenja postignutog napretka.

Nije ovo odbijanje Bosne i Hercegovine, ovo je signal da se treba bolje organizirati i više raditi. Ništa se ne dobija na poklon. Sve treba zaraditi. Ukrajina se odlučnošću svojih državljana da se bore i izbore, i jasno prepoznatim ciljem njenih političkih vođa izborila za kandidatski status!

Gdje su bosansko-hercegovački lideri u toj priči?

Možemo lako prepoznati one koji su se borili, ali i one koji su obstruirali i uslovljavali. Kasno je sada plakati! Pred nama je ozbiljan rad.

Ako budemo opredijeljeni za ozbiljan rad, cilj je ostvarljiv!", zaključila je Turković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije