! / Šta je rečeno u Zaključku Europskog vijeća: Kada će BiH dobiti status kandidata?

23. 06. 2022. u 21:47:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Evropsko vijeće je spremno dati status zemlje kandidata Bosni i Hercegovini nakon što se sprovede značajan broj reformi, navedeno je u zaključku Evropskog vijeća.

U tu svrhu Evropsko vijeće poziva Evropsku komisiju da bez odlaganja podnese izvještaj Vijeću o implementaciji 14 ključnih prioriteta navedenih u njenom mišljenju, s posebnom pažnjom na one koji čine navedene reformi.

Evropsko vijeće će ponovo razmatrati to pitanje, dodaje se još u zaključku, piše N1.

Također, Evropsko vijeće pozdravlja politički dogovor koji su lideri BiH postigli u Briselu 12. juna 2022. godine, a koji je potreban za stabilnost i potpuno funkcionisanje zemlje kako bi odgovorili na težnje građana Bosne i Hercegovine.

Vijeće poziva sve lidere u BiH da što prije sprovedu preuzete obaveze iz dogovora i da hitno privedu kraju ustavnu i reformu Izbornog zakona kako bi zemlja mogla odlučno napredovati na svom EU putu u skladu sa prioritetima iz mišljenja Evropske komisije za dobijanje kandidatskog statusa, poručeno je iz EV-a.

Podsjećamo, Evropsko vijeće u četvrtak dodijelio je status kandidata Ukrajini i Moldaviji.

Predsjednik Evropskog vijeće Charles Michel nešto ranije imao je riječi utjehe za zemlje Zapadnog Balkana koje su još jednom ostale bez statusa kandidata za Evropsku uniju. “EU treba Zapadni Balkan, a Zapadnom Balkanu je potrebna EU”, poručio je on.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (20)