Non-paper / Turković: Neko želi otvoriti Pandorinu kutiju, vodi se hibridni rat protiv BiH

14. 04. 2021. u 18:57:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine je neupitan, kazala je ministrica vanjskih poslova i zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Bisera Turković nakon susreta sa ministrom vanjskih i europskih poslova Hrvatske Gordanom Grdlićem Radmanom, odgovarajući na pitanje novinara o "non-paperu" koje je premijer Slovenije Janez Janša navodno uputio u Brisel.

"Uvjerena sam da niko ozbiljan unutar Evropske unije ne može usvojiti ideju da ima pravo ugrožavati nečiji integritet, pa čak i ako unutar BiH imamo retrogradne snage koje to pokušavaju nametnuti kao legitimnu priču", kazala je Turković.

Dodala je da "sve ima očiti cilj da se otvori Pandorina kutija i destabilizira stanje na Zapadnom Balkanu".

"Neko valjda misli da bi u takvim okolnostima mogao ostvariti neostvarene ratne ciljeve. Mi se već duže vrijeme kao BiH borimo u međunarodnim krugovima sa malignom propagandom i svojevrsnim hibridnim ratom protiv euroatlanskih interesa BiH i građana. Sve ovo posmatram u tom kontekstu", zaključila je Turković.

Podsjetimo, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine povodom informacija o non-paperu Slovenije pozvalo je na razgovor ambasadoricu te zelje u BiH Zoricu Bukinac.

Slovenija će od 1. jula ove godine preuzeti predsjedavanje Evropskom unijom, a Janša, prema informacija iz više izvora, planira na dnevni red nametnuti određenu viziju "dovršetka raspada Jugoslavije". Janša je ranije demantirao ovakve navode.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA