Grlić Radman: Hrvatska će donirati vakcine protiv COVID-19 BiH

3
AA
Grlić Radman: Hrvatska će donirati vakcine protiv COVID-19 BiH
Foto: Arhiv / Gordan Grlić Radman trazi izmjenu Izbornog zakona BiH?!

Ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman, koji se nalazi u dvodnevnoj radnoj posjeti Bosni i Hercegovini, nakon sastanka s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković, najavio je da će Hrvatska donirati cjepiva Bosni i Hercegovini.

Istakao je da BiH i Hrvatska imaju kvalitetne i prijateljske odnose, smatrajući kako je važno istinski graditi te odnose da budu još bolji. Kako je kazao, imali su tako dobar i plodonosan razgovor.

"Drago mi je da sam danas u Sarajevu, u BiH. Bosna i Hercegovina je isto i moja domovina", rekao je Grlić Radman.

Napomenuo je kako su BiH i Hrvatska prijateljske i susjedne zemlje.

"Naši kvalitetni i prijateljski odnosi su od iznimnog značaja za Hrvatsku i smatramo kako je važno istinski graditi te odnose da budu još bolji. Sukladno tome, bezuvjetno podupiremo stabilnost i teritorijalnu cjelovitost BiH, kao države tri konstitutivna naroda, jednakopravnih naroda i ostalih građana", istakao je Grlić Radman.

Vezano uz kontinuirani napredak BiH u okviru euroatlatskih integracija, hrvatski ministar je rekao da u tom procesu BiH u Hrvatskoj ima zagovornika i partnera.

Grlić Radman je kazao da je danas ponovno tu da pokaže da žele još intenzivnije graditi odnose i biti još bliži partner BiH.

Naglasio je da je "hrvatska strana spremnost za pružanje pomoći izrazila i kroz njihov ugovor o evropskom partnerstvu".

"Osim o našoj političkoj podršci na međunarodnom planu, s ministricom Turković razgovarao sam i o nastavku naše suradnje pri ispunjavanju kriterija i održavanju EU perspektive BiH, a u tom kontekstu posebno smo važnim ocijenili i intenziviranje pružanja tehničke pomoći", istakao je Grlić Radman i dodao:

Grlić Radman se dotakao i pandemije novog koronavirusa i vakcinacije.

"Hrvatska vlada je donijela odluku o donaciji cjepiva BiH. Odlučili smo se za to jer smatramo da je to ispravan potez prijateljske zemlje koja želi pomoći u borbi protiv pandemije. Svi smo u potrebi i trebamo se vakcinisati. Mi želimo pokazati solidarnost jer znamo da je i vama potrebno tako da ćemo uskoro dostaviti cjepivo", rekao je Grlić Radman.

Naglasio je da je za realizaciju potrebno dogovoriti sve tehničke detalje i proceduru.

"Vjerujemo da će se to realizovati vrlo skoro, u narednim danima te ćemo onda imati više informacija i o količini i raspodjeli cjepiva", istakao je Grlić Radman.

Dotakao se i odlagališta na lokalitetu Trgovska gora, u blizini granice sa BiH, na kojem je njegova zemlja iskazala određenu namjeru gradnje nuklearnog otpada.

"Mislim da tu temu treba prepustiti stručnjacima i trebaju raditi timovi i s jedne i druge strane", pojasnio je Grlić Radman.

Govoreći o mostu na rijeci Savi kod Svilaja, hrvatski ministar vanjskih poslova naveo je da on ima svoj proces.

"Sva infrastruktura sa hrvatske strane je u potpunosti dovršena, otvaranje mosta i novog graničnog prijelaza očekuje se vrlo skoro", dodao je Grlić Radman.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije