Turković i Podžić u Briselu razgovarali sa Stoltenbergom

2
Radiosarajevo.ba
Turković i Podžić u Briselu razgovarali sa Stoltenbergom
Foto: MVP BiH / Sastanak delegacija u Briselu

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Bisera Turković i ministar odbrane Bosne i Hercegovine dr Sifet Podžić susreli su se danas sa generalnim sekretarom Sjevernoatlanskog saveza (NATO) u Briselu Jensom Stoltenbergom.

Tokom vrlo otvorenog razgovora, razmotreno je aktuelno stanje saradnje te integracioni procesi između Bosne i Hercegovine iz NATO-a.

Konstatirano je da Bosna i Hercegovina, odnosno Vijeće ministara BiH treba što prije nastaviti sa procedurom usvajanja i implementacije Programa reformi kao snažnog doprinosa napretku BiH i stabilizaciji stanja u regiji Zapadnog Balkana.

Generalni sekretar NATO-a je poručio kako Alijansa podržava reformske procese te ostaje čvrst partner bh. institucijama.

Ministrica Turković je istakla kako većina građana Bosne i Hercegovine podržava napredak ka članstvu u NATO, te da je taj reformski pravac zacrtan u relevantnim zakonima i strateškim dokumentima koji su usvojile institucije Bosne i Hercegovine. Istaknuto je zadovoljstvo ulogom i doprinosom BiH u međunarodnim misijama NATO-a, posebno u Afganistanu.

"Nakon bilateralnog sastanka, ministri će učestvovati na sastanku Sjevernoatlantskog vijeća kojim će predsjedavati generalni sekretar, gdje će se sa Saveznicima razgovarati o programu reformi i budućem političkom dijalogu. Stoltenberg je poručio da su saveznici zainteresovani za učenje o provedbi Programa reformi i da se raduje konstruktivnoj i informativnoj raspravi. Također je rekao da je NATO i dalje spreman pružiti podršku reformskim naporima Bosne i Hercegovine", navodi se u saopštenju NATO-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije