Turković i Cavusoglu jednoglasni: Odnosi Turske i BiH su izvrsni

0
Radiosarajevo.ba
Turković i Cavusoglu jednoglasni: Odnosi Turske i BiH su izvrsni
Foto: Anadolija / Susret Turkovic i Cavusoglu

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu sastao se danas u Sarajevu sa zamjenicom predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković.

Tokom razgovorao je istakao kako će Turska i dalje podržavati napredak Bosne i Hercegovine, ali i njen teritorijalni integritet.

”Turska nedvosmisleno podržava ne samo teritorijalni integritet BiH nego i naš put ka članstvu u Europskoj zajednici. Turska je jedan od naših najvažnijih saradnika kada je riječ o saradnji s NATO-om", izjavila je ministrica Turković uz naglasak da je evidentiran rast izvoza iz Bosne i Hercegovine u Tursku.

Na sastanku se razgovaralo i o drugim temama.

”Dotakli smo se i drugi oblasti saradnje, sigurnosti, borbi protiv ilegalne migracije. Naši odnosi s Turskom su takvi da na jednom sastanku nije moguće ni spomenuti sve ono što nas veže”, rekla je Turković.

Cavusoglu je u obraćanju javnosti naglasio da su odnosi dvije zemlje izvrsni.

”Mi naše kontakte nastavljamo bez obzira na pandemiju. S ministricom Turković sam se vidio prilikom susreta u Antaliji i prilikom susreta u Nigeriji. U martu mjesecu je Predsjedništvo BiH su posjetili Tursku. Bila je to prilika da se opet susretnemo na najvišem nivou”, na početku je istakao Cavusoglu.

Ministar vanjskih poslova Turske je najavio susrete s bh. zvaničnicima u nastavku dana.

”Danas ćemo nakon ovog susreta obaviti posjetu Predsjedništvu BiH i susresti se s članovima Predsjedništva. Nakon toga s predsjedavajućim Vijeća ministara Zoranom Tegelltijom, a nakon toga i sa predsjedavajućim članovima u Parlamentu”, dodao je Cavusoglu.

Komentirao je i navode o "non-paperu".

”Slovenija ni na koji način ne podržava stavove izrčene u non-paperu niti je autorica”, rekao je Cavusoglu.

Podsjećamo, prije jučerašnjeg dolaska u Sarajevo, Cavusoglu je boravio i u posjeti Sloveniji tokom koje se u Ljubljani sastajao sa slovenskim ministrom vanjskih poslova Anžeom Logarom, premijerom Janezom Janšom i predsjednikom Borutom Pahorom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije