Turković: Čak je i Rusija dala saglasnost na Zakon o odbrani BiH

4
Radiosarajevo.ba
Turković: Čak je i Rusija dala saglasnost na Zakon o odbrani BiH
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Bisera Turković

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković oglasila se putem društvenih mreža te je poručila da je Zakonom o odbrani BiH propisano da će institucije provesti aktivnosti potrebne za prijem u NATO.

"Bosna i Hercegovina je država partner Sjevernoatlanskog saveza (NATO) i kandidat za članstvo u Alijansi. Zakonom o odbrani Bosne i Hercegovine propisano je da će institucije Bosne i Hercegovine, u okvirima svojih nadležnosti, provesti aktivnosti potrebne za prijem u NATO. Bosna i Hercegovina svake godine dostavlja NATO Program reformi kojima ispunjava uvjete za članstvo.

Te odluke su donesene u demokratskoj proceduri, u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, uz saglasnost svih u Bosni i Hercegovini! Niti jedna od tih odluka nije nametnuta, niti je stavljena van snage. Naprotiv!

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Turković: Postoji mogućnost da međunarodne snage budu primorane da se povuku iz BiH!

Turković: Postoji mogućnost da međunarodne snage budu primorane da se povuku iz BiH!

Čak je i Ruska Federacija dala saglasnost na Zakon o odbrani BiH kojim je to propisano, a bivši ruski ambasador u BiH je bio član Komisije za reformu odbrane BiH.

NATO u Bosni i Hercegovini nisu 'okupatorske trupe', kao što tvrdi Ambasada Rusije u BiH u svom komentaru koji je objavljen na društvenim mrežama.

Naprotiv, uloga NATO snaga i NATO štaba u Bosni i Hercegovini je doprinos miru i u skladu je sa zahtjevom bh. vlasti, te je utemeljena i u Dejtonskom mirovnom sporazumu.

Od Ruske Federacije, kao i od svih država, koje su garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma, očekujemo da se suzdrži od bilo kakvih izjava koje ne doprinose miru i stabilnosti, uključujući i spominjanje neidentificiranih 'provokacija', te očekujemo da podrže funkcioniranje države u skladu sa Ustavom i zakonima, a u interesu građana.

Upravo ovakvi komentari su, svojevrsna potvrda, da itekako ima razloga da se zadrži međunarodno vojno prisustvo u Bosni i Hercegovini, a u skladu sa interesom i podrškom građana Bosne i Hercegovine", napisala je ministrica Turković.

‼️Bosna i Hercegovina je država partner Sjevernoatlanskog saveza (NATO) i kandidat za članstvo u Alijansi. Zakonom o...

Posted by Bisera Turkovic on Tuesday, August 16, 2022

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije