Turistički radnici ogorčeni te poslali jasnu poruku: Dosta politike preko naših leđa

1
Radiosarajevo.ba
Turistički radnici ogorčeni te poslali jasnu poruku: Dosta politike preko naših leđa
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Protest turističkih radnika u Sarajevu

Sport, kultura i kultura bez granica, Ne želimo pomoć već posao, te Dosta politike preko naših leđa - bile su samo neke od mnogobrojnih poruka turističkih radnika u Sarajevu.

Oni su održali protestu šetnju od Sebilja pa do Parlamenta BiH, želeći skrenuti pažnju na probleme turističkog sektora u Bosni i Hercegovini.

Senad Halilović iz Udruženja turističkih privrednika u BiH objasnio je sve nedaće turističkih radnika, ali i njihove zahtjeve.

Protest turističkih radnika u Sarajevu - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Protest turističkih radnika u Sarajevu

"Svjedoci ste da se Ministarstvo vanjskih poslova BiH oglušilo na naše zahtjeve gdje su trebali usvojiti tri tačke dnevnog reda – liberizacija ulaska stranaca u BiH, te prijevremeno ukidanje viza za građane Saudijske Arabije, Velike Britanije i Irske. Ništa se nije usvojilo i zato smo izašli na ulice, kako bi ukazali na naše probleme i da se konačno odluke donesu, kako bi država radila u službi privrede i radnika“, rekao je Halilović.

Da svaki stranac može ući u BiH, ukoliko je vakcinisan, ili je u prethodnih šest mjeseci odbolovao koronavirus ili ima PCR ili antigenski test, jeste jedan od zahtjeva turističkih radnika.

Tu je i drugi zahtjev – stavljanje van snage odluku o vizama za građane Velike Britanije, Saudijske Arabije i Irske.

"Očekujemo veliki priliv gostiju, spremni su hoteli, kao i prijevoznici, a niko nije mogao vjerovati da će se 'normalne odluke' ispolitizirati da toliko čekamo“, naveo je Halilović.

Kada je riječ o trenutnom stanju, Halilović je rekao da je loše, pa je i u njegovom hotelu 10 posto popunjenost s gostima, a cijene su niže.

Protest turističkih radnika u Sarajevu - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Protest turističkih radnika u Sarajevu

Ipak, bolje je nego proteklih mjesec dana, prema njegovoj procjeni.

"Živnuli su i ljudi te očekujemo da će se ove tačke izglasati i da ćemo u narednih 10 dana pričati o ljepotama BiH i problemima šta ukoliko veliki broj gostiju dođe“, poručio je Halilović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije