Turistički ambasadori Crne Gore poručuju: Birajte Budvu, Bar, Podgoricu, Kotor, Ulcinj...

1
Radiosarajevo.ba
Turistički ambasadori Crne Gore poručuju: Birajte Budvu, Bar, Podgoricu, Kotor, Ulcinj...
Foto: E. S. / Radiosarajevo.ba / Promocija turizma Crne Gore

Turistički ambasadori Crne Gore u Maloj pivnici u Sarajevu bili su danas domaćini predstavnicima medija. Osim što su se pobrinuli za jako dobru atmosferu, organizatori su otišli i korak dalje, te su učinili sve da se osjećamo kao u Crnoj Gori te su nam servirali tradicionalno jelo i slastice iz Crne Gore.

U okviru promocije turističke ponude Crne Gore u organizaciji Nacionalne turističke organizacije Crne Gore i Turističke organizacije općine Budva predstavili su se turistički radnici iz Bara, Budve, Podgorice, Ulcinja, Kotora, Tivata...

Ana Tripković-Marković, direktorica Nacionalne turističke organizacije kazala je da bh. građani imaju mnogo razloga da ove godine ljetuju u Crnog Gori. Govorila je i o uslovima prelaska preko granice u vremenu pandemije.

„U Crnoj Gori je trenutno jako dobra epidemiološka situacija i nadamo se će tako i ostati. Imamo odličan proces vakcinacije i na sve to, građanima BiH nije potrebna nikakva dodatna dokumentacija za ulazak u Crnu Goru osim lične karte, odnosno pasoša, tako da budu opušteni“, poručila je Tripković-Marković.

Nacionalna turistička organizacija nosilac je oznake Safe travels koju dodjeljuje Svjetski savjet za turizam i putovanja i u toku je certifikacija svih smještajnih objekata, turističkih agencija, restorana, koja će nakon što ispune određene kriterije dobiti pravo da koriste tu oznaku kako bi gosti bili sigurniji.

„Drago mi je što mogu reći da posljednjih deset godina bilježimo značajan trend rasta broja dolazaka iz BiH u Crnu Goru. 2010. godine smo imali oko 100 hiljada dolazaka, da bi 2019. imali čak 200 hiljada dolazaka iz BiH. Cijene su za 10 do 15 posto niže u odnosu za 2019. godinu, a za neke izlete čak i 20 posto“, kazala je Tripković-Marković.

S druge strane, mnogo je razloga, poručuje Sara Jovićević iz Turističke organizacije Bar da bh. građani ove godine uživaju i u njihovim plažama.

„Bar kao i svake godine nudi predivne plaže, ali bismo htjeli staviti akcenat i na nešto drugo. Bar je jedina općina na crnogorskom primorju koja ima dvije obale, jezersku i morsku. Također izdvajamo boravak u prirodi, 150 kilometara pješake staze s kojih se pruža predivan pogled na Skadarsko more. Također, nešto što je kuriozitet za Crnu Goru generalno je što smo jedina destinacija na primorju koja nudi kanjoning“, kazala je Jovićević, dodavši da su cijene vrlo prilgođene i da nude veliki broj privatnog smještaja, ali i hotela.

Irena Rogošić, direktorica Turističke organizacije Podgorice kazala je da imaju bogatu turističku ponudu.

„Kada kažemo ljeto, svi odmah pomisle na more. Ali i Podgoorica ima mnogo ljepota koje može ponuditi turistima iz BiH. Potrebno vam je čak manje od sat vremena do obale Jadranskog mora, a isto tako do najviših planinskih vrhova, a sve to uz bogatu gastronomsku i vinsku ponudu“, kazala je Rogošić.

Ništa manje primamljivo ne zvuči ni ljetovanje u Ulcinju koji ima predivne plaže. Kazao nam je ovo Bekim Shurdha iz turističke organizacije Ulcinja.

„Ulcinj ima oko 100 do 200 hiljada ležaja. Cijene se kreću od 35 do 50 eura, na samoj obali. Velika plaža je duža 17 kilometara od pješčane plaže. Imamo i rijeku Bojanu, i nudističku plažu Adu. Stari Grad je jako star, s bogatom historijom i 36 kilometara dugom obalom“, kazao je Shurdha.

Turistička organizacija opštine Tivat također ima brojne ponude koje nudi turistima iz naše zemlje.

„Tivat ima mnogo toga za ponuditi. Brojne su atrakcije, gosti iz regiona rado biraju Tivat za odmor i to nam je drago. Ove godine smo pripremili kampanju Odmor je u Tuvtu. Cijene su vrlo povoljne, od 20 do 25 eura u privatnim apartmanima pa dalje. Cijene su uglavnom na nivou prošle godine“, kazala je Sandra Kilibarda iz Turističke organizacije općine Tivat.

Vanja Vukojičić, turistička organizacija Pljevlje kazala je da imaju brojne prirodne ljepote koje mogu ponuditi turistima iz naše zemlje.

„U narednom periodu planiramo intenzivirati brojne aktivnosti. Gradski park Vodice je također važno spomenuti. Mi smo našu ponudu bazirali na tri vrste ponude, kulturno-historijski turizam, prirodne ljepote i sportski turizam“, kazala je Vukojičić.

Mirza Krcić iz turističke organizacije općine Kotor također je pozvao bh. turiste da ljetuju u Crnoj Gori.

„Red bi bio da nakon ove teške godine i pandemije ljetujemo u Crnoj Gori. Kotor ima oko 40 malih hotela, plaže, i sjajne ponude. Kotorsko kulturno ljeto je jako poznato, tu su i male pučke svečanosti, ribarske večeri, karnevali i brojne zanimljivosti“, kazao je Krcić.

Ibrahim Hadžibajrić, načelnik općine Stari Grad podržao je promociju turističke ponude Crne Gore.

„Nadam se da ćemo i u budućnosti nastaviti i poboljšati saradnju s turističkim zajednicama Crne Gore. Bez regionalne saradnje nema napretka, moramo se što više otvarati jedni prema drugima“, poručio je Hadžibajrić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije