Tuga: U Sarajevu u 78. godini preminula Srebreničanka Fatima Husejnović

1
Anadolija
Tuga: U Sarajevu u 78. godini preminula Srebreničanka Fatima Husejnović
Foto: AA / Fatima Husejnović

U Sarajevu je u ponedjeljak u 78. godini života preminula Srebreničanka Fatima Husejnović.

Husejnović će ostati upamćena kao žena koja je 1993. godine u Srebrenici zarobila francuskog generala Philippea Morillona tražeći da proglasi Srebrenicu slobodnom zonom kako bi u grad počeli stizati lijekovi i hrana. U genocidu u Srebrenici izgubila je supruga i brojne članove porodice.

Bila je osnivačica prvog ratnog aktiva žena u Bosni i Hercegovini. Pokretačica je procesa traženja nestalih u Srebrenici i osnivanja Memorijalnog centra u Srebrenici. Bila je članica SABNOR-a i cijeli život se borila protiv fašizma.

Raspisivanje potjernice zbog ratnih zločina: Dvojac osuđen na ukupno 36 godina

Raspisivanje potjernice zbog ratnih zločina: Dvojac osuđen na ukupno 36 godina

Dženaza je u petak nakon džuma-namaza ispred Čarsijske džamije u Srebrenici, a ukop na mezarju Komarćevo. Husejnović se u ranijim izjavama za medije prisjetila slučaja iz 1993. godine u Srebrenici.

"Nismo imali vode, struje, ni hrane. Svakodnevno smo bili granatirani iz Srbije, ljudi su umiral", rekla je tada. Kazala je da je tog dana imala jaku glavobolju i pošla je do bolnice.

"Ali kada sam čula da je Morillon u Srebrenici, morala sam nešto učiniti. Pred poštom je stajao parkiran transporter. Na um mi je pala ideja da generalu ne damo otići iz grada i da nas tako UN zaštiti. A glavobolja je odmah prestala", pričala je Fatima o tome kako je "zarobila" generala.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije