Tt

Radiosarajevo.ba
Tt
TAIEX – Tempus – TEN's – Transparentnost – Trojka EU – Twinning

TAIEX
TAIEX (Služba tehničke pomoći za razmjenu informacija) osnovana je 1995. godine kao služba za pružanje tehničke pomoći pri usklađivanju zakonodavstva države kandidatkinje s pravnim nasljeđem EU i pri sprovođenju zakonodavstva EU. TAIEX pruža sljedećih pet osnovnih usluga: dokumentaciono-informacione usluge i savjetovanje o zakonodavstvu jedinstvenog tržišta, radionice i seminare, studijske posjete Komisiji i državama članicama, ekspertska savjetovanja državama korisnicama i uspostavljanje baze podataka o projektima tehničke pomoći i njihovim rezultatima.

Tempus
Program Tempus je transevropski okvir saradnje u području visokoškolskog obrazovanja. Tempus je dio opšteg programa pomoći EU privrednom i društvenom restrukturiranju zemalja srednje i istočne Europe kao i privrednoj reformi i oporavku u Zajednici nezavisnih država (bivše sovjetske republike) i Mongoliji.

TEN's
Podrazumijeva izgradnju panevropske mreže transportne, telekomunikacijske i energetske infrastrukture. Prema takozvanom "Delorovom paketu" iz 1993. godine, u ovu mrežu je u roku od 15 godina (do kraja 2008.) trebalo biti uloženo oko 400 milijardi eura. Glavni prioriteti su transevropska mreža željezničkih pruga, gasovoda, autoputova, aerodroma i trajektnih linija. U 14 takvih projekata, do kraja prošlog vijeka uloženo je oko 90 milijardi eura. Od energetskih projekata, najvažniji je izgradnja transevropske mreže zemnog gasa na pravcima: Norveška - zemlje Beneluksa - Njemačka; Alžir - Maroko - Španija i Alžir - Tunis - Italija; te Rusija - Ukrajina - Bjelorusija - Skandinavske zemlje EU. Najveći dio projekata TEN's-a finansira se iz strukturnih fondova EU, kohezionog fonda i sredstava Evropske investicione banke (EIB). TEN's se smatra ključnim faktorom daljeg razvoja unutrašnjeg tržišta EU i dalje promocije socijalne kohezije unutar Unije.

Transparentnost
Izraz transparentnost često se upotrebljava u jeziku Zajednice, a znači otvorenost u radu institucija Zajednice. Povezan je s raznolikim zahtjevima za širim pristupom javnosti informacijama i dokumentima EU, većim angažmanom u procesu odlučivanja i jednostavnije sročenim tekstovima (pojednostavljivanje Ugovora, konsolidiranje i bolje sastavljanje zakonskih propisa).

Trojka EU
Trojka EU predstavlja specifičan oblik djelovanja Unije na međunarodnoj sceni dok još traje izgradnja "političke unije". Ovo konsultativno tijelo posebno je bilo aktivno u završnoj fazi okončanja ratnih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, posebno neposredno uoči mirovnih pregovora u Daytonu. Do Amsterdamskog ugovora iz 1997. godine Trojku su činili šefovi diplomatije aktuelnog, prethodnog i budućeg predsjedavajućeg EU. Tada je odlučeno da se iz Trojke isključi predstavnik prethodnog predsjedavajućeg, da na čelu Trojke bude Generalni sekretar Vijeća (u funkciji Visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku), a da članovi ovog tijela i dalje budu šefovi diplomatije aktuelnog i budućeg predsjedavajućeg EU.

Twinning
Twinning je jedan od osnovnih instrumenata pretpristupne pomoći na raspolaganju državama kandidatkinjama, a namijenjen je razvoju institucionalnih sposobnosti. Odvija se preko saradnje činovnika raznih tijela državne uprave države kandidatkinje sa istovjetnim ili srodnim tijelima država članica Evropske unije. Twinning je namijenjen stvaranju savremene i djelotvorne administracije u državama kandidatkinjama kako bi bile sposobne da primijene i sprovedu pravne tekovine EU u skladu sa evropskim standardima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije