Trovanje hranom u bh. gradu: 11 osoba hospitalizirano, pronađena salmonela

1
Radiosarajevo.ba
Trovanje hranom u bh. gradu: 11 osoba hospitalizirano, pronađena salmonela
Foto: Arhiv / SKB Mostar

Više gostiju širokobriješkog restorana Vrelo Borak završilo je na Odjelu mostarske Infektologije nakon trovanja hranom.

Prvotno je društvenim mrežama "kružila" informacija kako se radi o znatno većem broju osoba koje su se razboljele usljed objedovanja u navedenom restoranu, a spominjala se čak brojka od njih 40 do 100.

Ipak, kako je potvrđeno za Jabuka.tv iz Ureda za odnose s javnošću SKB-a Mostar riječ je o 11 osoba koje su primljene u Kliniku za infektivne bolesti sa simptomima bakterijske crijevne infekcije. Od pet kojih je zadržano na liječenju, troje je već otpušteno, a dvoje bolesnika će uskoro biti otpušteno kući.

Otkriven identitet lijepe plavuše koja je uhapšena s vlasnikom Telegrama

Otkriven identitet lijepe plavuše koja je uhapšena s vlasnikom Telegrama

Tokom zadnjih sedam dana u Kliniku za infektivne bolesti Univerzitetske kliničke bolnice Mostar javilo se 11 osoba sa simptomima bakterijske crijevne infekcije od kojih je pet zadržano na bolničkom liječenju dok su ostali otpušteni na kućno liječenje.

Od navedenih pet hospitaliziranih bolesnika, troje bolesnika je već otpušteno kući, dok se za preostala dva bolesnika planira skori otpust.

Nakon završene mikrobiološke obrade izolirana je bakterija Salmonela enteritidis, čime smo dobili potvrdu da se radi o bakterijskoj infekciji, rečeno je.

U fabrici u BiH otrovano 16 radnika - pretpostavlja se da bi ovo moglo biti uzrok

U fabrici u BiH otrovano 16 radnika - pretpostavlja se da bi ovo moglo biti uzrok

Za navedene slučajeve, navode iz mostarske bolnice, uzimanjem detaljne anamneze, vrlo brzo je nađena zajednička poveznica koja se odnosi na konzumiranje iste namirnice u istom objektu u Širokom Brijegu te se odmah obavijestila nadležna služba Zavoda za javno zdravstvo ŽZH.

Iz Uprave za inspekcijske poslove Županije Zapadnohercegovačke za Jabuka.tv su potvrdili kako su po zaprimanju informacije od Zavoda za javno zdravstvo ŽZH izašli na teren u petak, 16. augusta te kako je istog dana otpočeo inspekcijski nadzor. 

Odmah su poduzete raspoložive preventivne mjere i radnje iz nadležnosti sanitarne inspekcije kako bi se spriječilo bilo kakvo daljnje širenje eventualne zarazne bolesti.

Kontaktirali su i sam restoran Borak iz kojeg su kazali kako još nisu dobili službenu potvrdu da je trovanje hranom povezano s namirnicama iz njihovog restorana. Naglasili su kako surađuju s nadležnim službama. Neslužbeno doznaje Jabuka.tv kako su se tegobe javila nakon konzumacije Soufflea.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije