Trojka nakon odluka Ustavnog suda: "Nastavljamo oslobađati državu koju je SDA korupcijom zarobila"

20
Radiosarajevo.ba
Trojka nakon odluka Ustavnog suda: "Nastavljamo oslobađati državu koju je SDA korupcijom zarobila"
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Elmedin Konaković, Edin Forto, Nermin Nikšić

Sve četiri apelacije Ustavnom sudu FBiH koje su podnijeli zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA), Demokratske fronte (DF) i Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, Ustavni sud je odbacio. Odluku o posljednjoj apelaciji donio je jučer, navodi se večeras, 10. oktobra, u zajedničkom saopćenju stranaka Trojke.

Podsjetimo, koaliciju Trojke čine Narod i pravda (NIP), Socijaldemokratska partija (SDP) i Naša stranka (NS).

"U četiri apelacije koje su podnijeli zastupnici SDA, DF i SBiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Ustavnom sudu FBiH optuživali su nas za niz povreda Ustava i Poslovnika, od kojih su najviše odjeka imale optužbe za izbor sudije Ustavnog suda BiH", ističe se u saopćenju, pa nastavlja:

Euroliga | Džanan Musa odigrao ključnu ulogu u pobjedi Real Madrida nad Partizanom

Euroliga | Džanan Musa odigrao ključnu ulogu u pobjedi Real Madrida nad Partizanom

"Iako je od početka bilo jasno da u našem djelovanju nema ničeg neustavnog, dio opozicije je uporno insistirao na apelacijama i na optužbama. Blokirali su rad Predstavničkog doma i bespotrebno opterećivali Ustavni sud BiH samo da bi pred izbore konstruisali narative o našoj navodnoj izdaji. Apelacije su im odbačene i sad osnovano možemo reći da se radi o destruktivnoj opoziciji koja je kreiranjem lažnih optužbi u blokadi držala cijeli Parlament i donošenje odluka važnih za funkcionisanje cijele Federacije BiH."

Sada, stava je Trojka, "nakon što su raskrinkani, oni Ustavni sud FBiH proglašavaju političkim i nastoje narušiti povjerenje građana u jednu od najvažnijih institucija našeg sistema".

"Poručujemo im, u radu Predstavničkog doma kao ni bilo kojeg drugog tijela zakonodavne i izvršne vlasti nećemo pokleknuti pred njihovim blokadama. Odluke sudova nećemo komentarisati makar one govorile i protiv našeg rada jer vjerujemo da je to jedan od glavnih uslova da pravosuđe održimo nezavisnim. Nećemo iznositi neosnovane optužbe. No, ova je osnovana i jako je važno upozoriti javnost na to: Sabotirali su rad najvećeg zakonodavnog tijela u Federaciji, a sad negiraju odluke Ustavnog suda FBiH. To znači da djeluju antidržavno s ciljem da proizvedu strah kod predstavnika zakonodavne, izvršne i sudske vlasti. Namjera je da institucije ucjenama usmjere da djeluju u skladu s njihovim prohtjevima, a ne onako kako nalažu akti kojim je njihovo djelovanje propisano. Straha nemamo, ucjene odbacujemo, odgovornost za razliku od vas imamo i nastavljamo započeto – oslobađati državu koju su ucjenama i korupcijom zarobili", zaključuje se u zajedničkom saopćenju stranaka Trojke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (20)

/ Povezano

/ Najnovije