Trial International: Prijedlog o ukidanju mogućnosti otkupa zatvorske kazne za ratne zločine

0
Radiosarajevo.ba
Trial International: Prijedlog o ukidanju mogućnosti otkupa zatvorske kazne za ratne zločine
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Saša Magazinović

Prijedlog za izmjene Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojim bi se spriječila zamjena zatvorskih kazni novčanim, u slučajevima ratnih zločina za koje je izrečena kazna manja od godinu dana, upućen je pred Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine nakon inicijative Trial Internationala u BiH.

Zastupnik Saša Magazinović je prepoznao značaj ovog problema te stoji iza prijedloga izmjena kao predlagač.

"Nedavno objavljeno novinarsko istraživanje je ponovo usmjerilo pažnju javnosti na ovaj problem i ukazalo na to da se ovakvi slučajevi dešavaju i pred Sudom Bosne i Hercegovine. U posljednjih pet godina, osam osuđenih za krivično djelo ratni zločin na kaznu do jedne godine u Bosni i Hercegovini, zamijenilo je zatvorsku novčanom kaznom", naveo je zastupnik Saša Magazinović među razlozima za izmjene zakona u prijedlogu koju je podnio.

Stigle trešnje - evo koliko iznosi kilogram omiljenog voća mnogih Bosanaca i Hercegovaca

Stigle trešnje - evo koliko iznosi kilogram omiljenog voća mnogih Bosanaca i Hercegovaca

UN Komitet za eliminaciju diskriminacije nad ženama (UNCEDAW) je u julu 2020. godine donio Odluku protiv BiH u kojoj je, između ostalog, od države zatražio da osigura donošenje zakonodavnih mjera koje će spriječiti da osuđeni počinitelji ratnih zločina budu izuzeti od sankcija, uključujući smanjenje kazni i zamjenu zatvorske kazne novčanom kaznom. Prema Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine, dan zatvora se može zamijeniti za 100 konvertibilnih maraka.

Isto toliko za otkup zatvorske kazne po danu predviđaju i Krivični zakon Federacije BiH i Brčko distrikta, dok Krivični zakon bh. entiteta RS-a propisuje da jedan dan zatvora vrijedi 50 konvertibilnih maraka, ukoliko se radi o kazni kraćoj od 12 mjeseci.

"TRIAL International pozdravlja i nada se pozitivnom odgovoru Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. U stručnoj javnosti se već dugi niz godina ističe potreba za onemogućavanjem prakse zamjene kazne zatvora novčanom kaznom u slučajevima ratnih zločina. Ovakav iskorak bi doveo do zaustavljanja prakse koja nije ni pravična ni moralna, te do usklađivanja sa svrhom kažnjavanja koja se ogleda u društvenoj osudi ratnih zločina i pružanju satisfakcije žrtvama ovih djela", naglasila je Adrijana Hanušić-Bećirović, viša pravna savjetnica organizacije TRIAL International.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine će u narednom periodu odlučivati o Prijedlogu izmjena Kaznenog zakona BiH, koji je stavljen u redovnu proceduru. Za provođenje ovog zakona nije potrebno osigurati dodatna sredstva u Budžetu institucija Bosne i Hercegovine, budući da ovaj zakon nema utjecaj na njegove rashode.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije