Tri su moguća scenarija: Kako će završiti 'noćna mora' zvana peti delegat iz RS-a?

1
Radiosarajevo.ba
Tri su moguća scenarija: Kako će završiti 'noćna mora' zvana peti delegat iz RS-a?
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Dom naroda

Odluka o tome ko će biti peti delegat iz entiteta RS u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine (PSBiH) u još jednom je žalbenom krugu.

SNSD je podnio drugu žalbu, nakon što je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIKBiH) ponovo odlučila da preostali delegat bude izabran žrijebanjem. Do odluke Apelacionog vijeća Suda Bosne i Hercegovine, ponovo su u igri kandidati SNSD-a i PDP-a.

Snježana Novaković Bursać ili Nenad Vuković. Da li će se ova imena naći u kuglicama za žrijebanje, kako je odlučila Centralna izborna komisija, ili će Sud presuditi drugačije?

Pogledajte kakva je atmosfera na ulicama glavnog grada BiH

Pogledajte kakva je atmosfera na ulicama glavnog grada BiH

Ko će biti peti delegat iz RS-a u Domu naroda Parlamenta BiH?

Ko će biti peti delegat iz RS-a u Domu naroda Parlamenta BiH?

Po prijemu žalbe Apelaciono vijeće ponovo ima rok od 72 sata u okviru kojih bi trebalo da bude dovršena slagalica konstituisanja Doma naroda. SNSD je ostao pri stavu da je Centralna izborna komisija donijela političku odluku u korist, kako kažu, izbornih gubitnika. 

"Ovaj put smo zatražili od Suda da odlučuje u takozvanom sporu pune jurisdikcije, to jest da preinači odluku Centralne izborne komisije", kazao je portparol SNSD Radovan Kovačević.

Prethodno je Apelaciono vijeće Suda odluku vratilo CIK-u na ponovno odlučivanje, a ovi su ostali pri stavu da priznaju sporni glasački listić kojim su izjednačene liste kandidata SNSD-a i PDP-a. U stranci koju vodi Branislav Borenović ne gube nadu, smatrajući odluku CIK-a jedinom ispravnom i zakonitom.

"Očekujem da Sud prihvati ono što je CIK uradila sa tim, da kažem, formalnim popravkama odluke CIK-a u kojoj je sadržaj potpuno jasan, identičan - da je taj dvanaesti glasački listić zaista važeći i validan jer je bila očigledna i jasna namjera glasača, u ovom slučaju narodnog poslanika, da podrži listu PDP-a", kaže predsjednik PDP-a.

Prema informacijama koje smo dobili u Centralnoj izbornoj komisiji, ponovo su u igri tri scenarija. Sud može potvrditi odluku CIK-a, vratiti na ponovno odlučivanje ili konačno presuditi u korist podnosioca žalbe. Uzastopna oduševljenja, pa razočarenja političkih protivnika odlukama CIK-a ili suda zbunjuju javnost. Kontrola prohodnosti odluka Predstavničkog doma u Domu naroda, najkraće je obrazloženje ove političke drame.

CIK će vjerovatno prihvatiti nevažeći listić: Dodik gubi četvrtog delegata i kontrolu u Domu naroda?

CIK će vjerovatno prihvatiti nevažeći listić: Dodik gubi četvrtog delegata i kontrolu u Domu naroda?

"Naravno da se nikome ne gubi ta kontrola jer je besmisleno imati većinu u Predstavničkom domu, imati Vijeće ministara, a nemati apsolutnu kontrolu, odnosno podršku za provođenje svih odluka. U tom grmu leži zec. Ovdje, naravno, ima i malo igre stranaca, međunarodne zajednice i oni bi da se njihove političke odluke poštuju i oni bi da se negdje udjenu", smatra novinar Željko Raljić.

Iz Suda Bosne i Hercegovine tokom dana su za BHRT da drugu žalbu SNSD-a i izjašnjenje CIK-a još nisu dobili.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije