Tri ponude: Da li će stranci kupiti sarajevsku Hidrogradnju?

Radiosarajevo.ba
Tri ponude: Da li će stranci kupiti sarajevsku Hidrogradnju?
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Protesti radnika Hidrogradnje, arhiva

Tri kupca zainteresovana su za imovinu sarajevske Hidrogradnje.

Ovo je potvrdio Zijad Fazlagić, stečajni upravnik ovog preduzeća, čiji je dvotrećinski vlasnik Vlada Federacije BiH.

Raniji pokušaji prodaje bili su bezuspješni, jer nije bilo zainteresovanih kupaca. Zato je ponovo upućen javni poziv.

Fazlagić je naveo kako su uglavnom zainteresovani kupci koji znaju ovu firmu.

"Jedno pismo namjere stiglo je od grupe Libijaca koji su formirali kompanije u zapadnoj Evropi prije desetak ili 20 godina. Oni dobro znaju Hidrogradnju. Pojavljuje se i jedna turska firma, koja ovo preduzeće takođe poznaje iz ranijih kooperantskih odnosa Hidrogradnje, a u igri je i Link Group iz Australije, koja je i ranije bila tu", rekao je Fazlagić.

Prvobitna cijena iznosila je 96,1 miliona, dok je sada je 87 miliona KM.

"To je povisoka cijena za svakog, a posebno u doba pandemije virusa korona. Odbor povjerioca snizio je ovu cijenu vodeći računa o tome da ne možemo održati sjednicu Skupštine povjerilaca zbog pandemije, a da ni kupci ne mogu prići, a niko vam neće dati toliki novac dok ne izvrše provjeru izgleda. Nekako smo pronašli način da pošaljemo dokumentaciju", kazao je Fazlagić.

Kako bi pokušali da pronađu kupca za imovinu nekadašnjeg giganta, oglas o prodaji su, kako kaže stečajni upravnik, poslali na 3.000 adresa, plus što je objavljen, prenose Nezavisne novine.

"Pokušali smo kupce animirati preko naših diplomatskih predstavništava, agencija za promet nekretnina i Državne agencije za promociju investicija. Takođe, pravio sam analizu o tome šta se, po mom viđenju, može uraditi u smislu adaptacije poslovnih prostora i stanova, šta se može izvlačiti iz kamenoloma i šta iz libijskih ugovora u budućnosti", kazao je Fazlagić.

Inače, na prodaju je ponuđena sva imovina, osim dijela imovine u vrijednosti od oko tri miliona KM, koji je spornog statusa.

Među njima su posjed u Mostaru, poslovni prostori i garaže u objektu Alfa u Sarajevu, hotel Čavljak i dvadesetak dunuma zemlje u Vitkovcu, jer je dio te zemlje uzurpiran ranije zbog gradnje kuća.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije